[Galaktyka]
Kategoria: Medycyna>Medycyna alternatywnaWysyłka: do 3 dni
pokarmowa, odżywianie w stanach patologicznych i posty. Dodał też
rozdziały w całości poświęcone smoothies i tzw. superfoods. Książka
zawiera: • opisy zastosowania dietetyki chińskiej w
praktyce...
Pełen opis produktu 'Terapia pożywieniem Dietetyka według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej' »
Wydanie II, rozszerzone i zaktualizowane Nie sposób przecenić
znaczenia naturalnej terapii pożywieniem. System tradycyjnej
medycyny chińskiej w większości bazuje na tym, czym chory się
odżywia. Ludzie Zachodu w pożywieniu doceniają zawartość witamin,
mikroelementów itd., a na Wschodzie rozumieją, że każdy pokarm
niesie ze sobą jakość termiczną, która rozgrzewa, rozprasza zastój,
ochładza, wysusza, nawilża, odżywia krew. Tę zakodowaną z
największą starannością informację człowiek otrzymał wraz z całym
bogactwem przyrody. Traktowane w ten sposób pożywienie staje się
lekarstwem i nie służy jedynie do zaspokojenia głodu. Może to mieć
szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób
cywilizacyjnych. To lektura obowiązkowa dla lekarzy i ich
pacjentów. Gorąco polecam! dr nauk med. Wiesława Stopińska,
pediatra i specjalista medycyny ogólnej, autorka książki Medycyna
między Wschodem a Zachodem Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami
tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także
wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje
liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo
łącząc zachodnią wiedzę medyczną z chińskimi technikami
diagnostycznymi. Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych
produktów spożywczych – warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs,
owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych.
Omówił przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu
tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości
oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania. DRUGIE WYDANIE
poszerzył o aktualne kwestie, takie jak: alergie, nadwrażliwość
pokarmowa, odżywianie w stanach patologicznych i posty. Dodał też
rozdziały w całości poświęcone smoothies i tzw. superfoods. Książka
zawiera: • opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz
rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak
zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób
starszych, • praktyczne wskazówki dotyczące dostosowania zasad
chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów, • przykłady
terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów
wewnętrznych, • poszerzoną listę popularnych produktów spożywczych
wraz z opisem ich działania leczniczego, • porady dotyczące terapii
akupunkturą. Terapia pożywieniem to doskonała pomoc dla studentów i
terapeutów praktykujących tradycyjną medycynę chińską, jak również
wartościowa lektura dla specjalistów z zakresu żywienia,
dietetyków, lekarzy i każdego, kto chciałby żyć długo i zdrowo....