[Medfuture]
Kategoria: ZDROWA ŻYWNOŚĆ/Owoce liofilizowane i owoce suszone
Właściwości czerwonych porzeczek: Zapobiegają
rozwojowi nowotworów dzięki dużej ilości witaminy C i
przeciwutleniaczy. Oczyszczają organizm z toksyn i toksyn. Zawarty
w porzeczkach...
Pełen opis produktu 'Liofilizowana czerwona porzeczka 20 g - Medfuture || Oficjalny sklep MedFuture' »
Właściwości czerwonych porzeczek:
Zapobiegają rozwojowi nowotworów dzięki dużej ilości witaminy
C i przeciwutleniaczy.
Oczyszczają organizm z toksyn i toksyn.
Zawarty w
porzeczkach potas poprawa wydajności mięśnia sercowego.
Wzmacniają
funkcje ochronnych organizmu.
Zwiększają
wchłaniania składników odżywczych z pożywienia.
Regenerują
organizmu w czasie ciąży, laktacji, po ciężkich chorobach i
operacjach.
Pobudzają
organizm do samodzielnego spalania tłuszczu.
Poprawiają
przepływu krwi.
Porzeczka
ma bogaty skład chemiczny, który decyduje o jej dobroczynnych
właściwościach. Zawiera witaminy A, E, C, B3 oraz kwas foliowy,
biotynę, magnez, żelazo, sód, potas, wapń, fosfor i
błonnik.
Owoce
liofilizowane mają tę zaletę, że pięknie trzymają swój kształt i
nie trzeba się martwić, że wyschną lub zgniją na torcie. Dodatkowo
dodasz do ciasta element chrupkości i dużo witamin. Zamiast
klasycznych świeżych owoców spróbuj udekorować tort
liofilizowanymi czerwonymi porzeczkami. Zrównoważy to słodycz
ciasta i doda odrobinę kwaśnego smaku.
Liofilizowane owoce są
wykorzystywane w kuchni w podobny sposób jak świeże
owoce. Różnica polega na tym, że
liofilizowane owoce są bardziej kruche, nie zawierają wody, dzięki czemu można je łatwo rozgnieść na
pył. Ta właściwość jest
zaletą przy przygotowywaniu kremów, cukierków czy deserów,
do których można dodać proszek z
owoców liofilizowanych.
Co to jest
liofilizacja i jak przebiega?
Liofilizacja to metoda, która przedłuża trwałość owoców,
zachowując ich kształt, kolor i strukturę.
Owoce są
najpierw zamrażane w temperaturze od -50°C do -100°C, jest to
bardzo powolne zamrażanie i może trwać 12-35 godzin. Po wstępnym
zamrożeniu owoce suszone są w suszarce przy pomocy niskiego
ciśnienia. Wtedy to woda z owoców zamienia się w parę.
Następnie
następuje
kolejne suszenie, które odbywa się w próżni i może trwać kilka dni.
Proces ten usuwa do 95% wody z owoców.
Następnie
następuje jeszcze jedno suszenie, podczas którego temperatura
stopniowo wzrasta. A pozostałe cząsteczki wody są usuwane. Po tym
procesie pozostaje w owocach tylko 1-4% wody. Dzięki temu
unikalnemu procesowi liofilizacji owoce zachowają swój pierwotny
smak, aromat, kształt i strukturę.
100%
naturalny produkt bez dodatku cukru
Owoce
liofilizowane zachowują również swoje wartości odżywcze, w tym
błonnik, witaminy i minerały. Jest to produkt w 100% naturalny, bez dodatku
cukru, dzięki czemu mogą się nim cieszyć osoby starające się zdrowo
odżywiać lub będące na diecie redukcyjnej.
W zasadzie
jedyną wadą owoców liofilizowanych jest ich doskonały smak i
wartość odżywcza. Trzeba sobie zdać sprawę, że jeśli zjemy jedno
jabłko, to od razu jesteśmy syci i zazwyczaj to nam wystarcza.
Jeśli jemy owoce liofilizowane, to może się zdarzyć, że zjemy ich
dużo więcej, ale kalorycznie otrzymujemy taką samą ilość cukru jak
przy owocach świeżych. Ta informacja jest szczególnie ważna dla
diabetyków.
Blog
Co to jest liofilizacja i czy owoce liofilizowane są
zdrowe?