[Bezdroża]
Kategoria: ŚwiatWysyłka: od ręki
średnich, tzw. lyžák. Gwiazdki Michelin Wszystkie
przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system
oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie
sprawdza się on jako wskazówka...
Pełen opis produktu 'Czechy. Zielony przewodnik' »
Republikę Czeską warto zwiedzać przez cały rok.
Należy jednak wziąć pod uwagę to, że w lecie znacznie łatwiej
znaleźć nocleg; można wtedy korzystać m.in. z sezonowej oferty
akademików, pól namiotowych oraz ośrodków
wczasowo-wypoczynkowych.
Podczas wakacji zdecydowanie wydłużają się również godziny
zwiedzania zabytków, a w okresie jesienno- zimowym niektóre
placówki są zamknięte. Lato to przede wszystkim okres wielu
festiwali i imprez kulturalnych oraz ludowych. Trzeba jednak
pamiętać, że właśnie w tym czasie stolicę Czech oblegają tysiące
turystów z całego świata. Tłumy ludzi, wyższe ceny oraz ogólny
chaos powinny więc skłonić chętnych do odwiedzenia Pragi do
wybrania innego terminu.
Amatorom turystyki winnej proponujemy odkrywanie uroków Moraw
Południowych wczesną jesienią. Czy dla miłośników wina może być coś
piękniejszego od nabrzmiałych od słonecznej kąpieli winnych gron,
winobrania, wspólnej popołudniowej biesiady w winnicy czy wiosek
obchodzących doroczne święto tego szlachetnego trunku?
Jeżeli zaś jesteśmy zapalonymi narciarzami, to oczywiście
przekraczamy czeską granicę zimą. Warto się jednak dowiedzieć,
kiedy tamtejsze szkoły planują wakacje zimowe, ponieważ wielu
rodziców zabiera wtedy swoje dzieci na narty. Jeżeli nie lubimy
wrzawy i zgiełku, powinniśmy również sprawdzić, czy w wybranym
przez nas ośrodku narciarskim nie odbywa się akurat kurs jazdy na
nartach dla szkół podstawowych czy średnich, tzw. lyžák.
Gwiazdki Michelin
Wszystkie przewodniki Michelin zawierają prosty i wygodny system
oceny miejsc opisywanych w przewodnikach. Świetnie sprawdza się on
jako wskazówka dla zwiedzających.
Trójstopniowa ocena:
*** zobacz koniecznie
** warto odwiedzić
* godne uwagi
Rzut oka na punktację, wystarczy aby zorientować się, czy dane
miejsce należy do "listy obowiązkowej" punktów, które trzeba
zobaczyć, czy też możemy powrócić do niego przy kolejnych
odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju. Dzięki systemowi
gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co
należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy
dysponuje się niewielką ilością czasu na zwiedzanie.
Jak to się robi?
Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodnikach Michelin
otrzymują ocenę od zera do trzech gwiazdek, przy czym trzy gwiazdki
oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Aby
opracować wiarygodne, praktyczne i kompletne przewodniki, ich
autorzy co roku wyjeżdżają na kilkudniowe podróże studyjne, aby
odwiedzić wszystkie atrakcje, wyszukać miejsca noclegowe i
restauracje o dobrej jakości i w najlepszych cenach.
Podróże studyjne przygotowywane są z kilkutygodniowym
wyprzedzeniem, tak aby na miejscu nie zapomnieć o niczym. To
właśnie znakomita znajomość terenu oraz doświadczenie pozwalają
autorom wybrać i sklasyfikować różne atrakcje, a także wnieść to
małe "coś", co sprawia że przewodniki okazują się
niezastąpione.
Jedyny taki system.
Aby przewodniki pozostały żywe i aktualne, informacje dotyczące
poszczególnych miejsc są regularnie weryfikowane w terenie. Godziny
otwarcia muzeów, adresy hoteli i restauracji, cenniki, aktualność
polecanych tras, plany... wszytko to jest dokładnie sprawdzane.
Chodzi o to, by przejrzeć przewodniki od pierwszej do ostatniej
linijki i upewnić się aby zawarte tam informacje są aktualne. Ma to
zagwarantować czytelnikowi wiarygodne informacje i pozwolić mu
uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w czasie podróży. System tak
rzetelnie i systematycznie prowadzonej weryfikacji informacji jest
charakterystyczny tylko dla przewodników Michelin i został
doceniony przez czytelników w 90 krajach świata.