[Farmvit]
Kategoria: Przyprawy ziołowe
Cząber ogrodowy – Satureja hortensis – aromatyczna roślina
z rodziny wargowych (Labiatae) , obecnie jasnotowatych (Lamiaceae),
pochodząca z Europy południowej. W dawnych czasach
cząber...
Pełen opis produktu 'Cząber 20g FARMVIT' »
Cząber ogrodowy – Satureja hortensis –
aromatyczna roślina z rodziny wargowych (Labiatae),
obecnie jasnotowatych (Lamiaceae), pochodząca z Europy
południowej. W dawnych czasach cząber stosowany był jako
afrodyzjak, stąd jego łac. nazwa Satureja (od satyra).
Istnieją dwa gatunki cząbru: cząber pospolity (ogrodowy) o liściach
matowych, zielonopopielatych, używany jako przyprawa kuchenna i
cząber górski (Satureja montana), o liściach
sztywniejszych, używany jako przyprawa do świeżych kozich lub
owczych serów. Świeży cząber dodaje się do sałatek, pieczonej na
grillu cielęciny, pieczonego królika i żeberek wieprzowych.
Suszonym przyprawia się groszek, potrawki, zupy lub farsze. W obu
postaciach podnosi walory smakowe roślin motylkowych (groch,
fasola, soczewica itd.). Ziele cząbru zawiera 0,5% olejku
eterycznego o zmiennym składzie (karwakrol, tymol, p-cymol), 5%
garbników, kwas ursolowy, substancje żywicowe i śluzowe, sole
mineralne. Wyciągi z ziela działają słabo przeciwbakteryjnie,
pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, polepszają trawienie i
apetyt. Ziele cząbru ogrodowego (Herba Saturejae) jako
przyprawa jest chętnie wykorzystywane w gospodarstwach domowych
oraz w przemyśle mięsnym. Ziele to nadaje się zwłaszcza do zupy
fasolowej, fasolki szparagowej, potraw z ziemniaków, kapusty
(bigos), sałatek, potraw mięsnych, potraw z grzybów, kiełbas,
marynat z dziczyzny, majonezów, sosów oraz ogórków kwaszonych i
konserwowych. Trzeba używać go jednak z dużą ostrożnością, gdyż
odznacza się silnym aromatem, zagłuszającym inne zapachy, a zbyt
duża jego dawka może nadać potrawie gorzki smak. Nie należy gotować
go razem z potrawą, lecz dodawać do niej na kilka minut przed
zakończeniem gotowania. Cząber jest bardzo przydatny w kuchni
dietetycznej, zastępuje z powodzeniem pieprz i ma ponadto
właściwości lecznicze. Osoby stosujące dietę powinny przygotować
sobie namiastkę pieprzu, sporządzając mieszankę ze sproszkowanego
cząbru, kolendry, gorczycy oraz odrobiny ostrej papryki czerwonej.
Cząber zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, łagodzi skurcze,
pobudza apetyt, reguluje perystaltykę jelit oraz ma działanie
przeciwrobaczycowe. Napar na wzmocnienie żołądka,
pobudzenie apetytu i podwyższenie ciśnienia: 2 łyżki
mieszanki przyrządzonej z cząbru, bazylii, rozmarynu oraz kminku
(po 5 dkg) zalewamy 500 ml wody i doprowadzamy do wrzenia.
Odstawiamy z ognia, po kilku minutach odcedzamy (do termosu).
Pijemy filiżankę naparu rano i wieczorem.