[Galaktyka]
Kategoria: Książki > Zdrowie. Medycyna. Uroda > Medycyna > Specjalizacje medyczne > Gastrologia. Hepatologia
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu.
Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych
składników do tworzenia jak najbardziej kuszących
produktów jak...
Pełen opis produktu 'Cukier, sól, tłuszcz Jak uzależniają nas koncerny spożywcze' »
Jesteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi
producenci żywności używają tych trzech prostych składników do
tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym
kosztem.
W książce Cukier,sól,tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera
dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do
takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść, przeplatana jest
historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej
znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego
półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję
w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy.
To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata
producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz
zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze.Czy jesteś gotowy na
poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka?
Żywy, błyskotliwy reportaż Mossa nie pozostaje obojętny na
przyjemności płynące z konsumpcji śmieciowego jedzenia –
ociekającego apetycznym tłuszczykiem i wyzwalającego w mózgu
uczucie przyjemności – a zarazem bezlitośnie analizuje stojące za
jego produkcją manipulacje, mające tylko jeden cel: zyski. Bardzo
smakowite, a zarazem skręcające kiszki spojrzenie na żywność, którą
kochamy, a jednocześnie jej nienawidzimy.
„Publishers Weekly”
Lektura obowiązkowa dla świadomego konsumenta
„The Wall Street Journal”
„Grubasy są tylko w Ameryce”. Nieprawda. Polacy tyją na potęgę. Już
prawie co piąty uczeń zmaga się z nadwagą lub otyłością. Jak donosi
Światowa Organizacja Zdrowia, nasze jedenastolatki są najgrubsze w
Europie. O tycie dzieci oskarżani są rodzice, dyrektorzy szkół,
ajenci stołówek i sklepików szkolnych. A sumienie producentów
żywności? Książka Michaela Mossa jasno pokazuje, jak wysoką cenę
płacimy za ich słone, tłuste, słodkie i coraz bardziej
bezwartościowe jedzenie.
Katarzyna Bosacka, autorka programu „Wiem co jem" w TVN Style
Jeśli myślisz, że odżywiasz się zdrowo, bo jesz płatki śniadaniowe,
jogurty i produkty light – jesteś w błędzie! Gdy stan błogości po
jedzeniu traktujesz jako efekt zbilansowanej diety – mylisz się!
Jeżeli błogosławisz w duchu producentów, którzy ułatwiają ci życie,
podsuwając półprodukty i gotowe „domowe” dania – brniesz w ślepą
uliczkę! Armia naukowców pracuje nie po to, abyś był zdrowy, ale by
zmusić cię do kupowania określonych produktów! A pamiętaj – jesteś
tym, co jesz!
Ta książka zmieni twoje myślenie, zbudzi uśpioną czujność i sprawi,
że staniesz się zdrowym i świadomym konsumentem!
Małgorzata Raducha, I Program Polskiego Radia