[Trek'n Eat]
Kategoria: Turystyka i Biwak / Sprzęt turystyczny / Żywność, liofilizaty / Dania mięsneWysyłka: od ręki
LIOFILIZOWANE CHILI CON CARNE 2 PORCJE firmy TREK'N
EAT Proces liofilizacji: łagodny, ale i technicznie zaawansowany
proces odwadniania żywności nie powoduje utraty składników odżyw...
Pełen opis produktu 'Liofilizowane Chili con Carne 2porcje Trek'n Eat' »
LIOFILIZOWANE CHILI CON CARNE 2 PORCJE firmy TREK'N EAT
Proces liofilizacji: łagodny, ale i technicznie zaawansowany proces
odwadniania żywności nie powoduje utraty składników odżywczych.
Gotowe dania są zamrażane do temperatury -50 st.C, a następnie
powstałe kryształki lodu poddawane są łagodnej, choć technicznie
zaawansowanej sublimacji. Polega ona na tym, że kryształki lodu są
zmieniane w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. W taki sposób
woda znajdująca się w pokarmach zostaje wymrożona. Na końcu żywność
zostaje dosuszona, przez podgrzanie do temperatury 40-50 st. C.
Dzięki temu powstaje produkt o wilgotności 1-2%. Żywność
liofilizowana różni się od tradycyjnych dań gotowych przede
wszystkim wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i
minerałów. Poza tym, przy jej produkcji używa się mniej dodatków
smakowych i zapachowych, przez co liofilizaty o wiele bardziej
przypominają smakiem prawdziwe dania domowe. Posiłki te są także
bardziej kaloryczne i świetnie uzupełniają wydatki energetyczne.
Szczelne opakowanie pozwala na zabieranie jej zarówno do
amazońskiej dżungli, jak i na trekking w Himalaje. Zalety żywności
liofilizowanej: w 90% zachowują kształt, barwę i aromat, witaminy i
wartości odżywcze proces liofilizacji skutecznie usuwa większość
zanieczyszczeń mikrobiologicznych brak wody w produkcie zabezpiecza
przed psuciem się brak konserwantów oszczędność wody i gazu - do
przygotowania jest potrzebna niewielka ilość wrzątku szybkie
przygotowanie - kilka minut Tego rodzaju żywność stworzona została
głównie z myślą o kosmonautach po to, aby zminimalizować wagę,
usprawnić szybkość przygotowania posiłków, a także zmniejszyć
częstotliwość odwiedzania toalety. Dzisiaj liofilizaty są z
powodzeniem stosowane przez himalaistów, ale także osoby
uprawiające trekking, biorące udział w rowerowych wyprawach,
spływach kajakowych, rejsach i wielu innych formach aktywności, w
których mamy do czynienia z dużym wysiłkiem fizycznym trwającym w
czasie. Żywność ta świetnie uzupełnia niedobory nie tylko energii,
ale i wartości odżywczych. Opis: waga netto: 200 g ilość wody:
600 ml gotowa potrawa: 800 g opakowanie zawiera: 2
porcje 400 g Średnia wartość odżywcza na 100 g suchego
produktu: kJ/kcal: 1426/341 białko: 26,7 g
węglowodany: 36,9 g tłuszcz: 10,5 g Składniki:
czerwona fasola (42%), wołowina (12%), prażona cebula (cebula, olej
roślinny, mąka pszenna, sól), pomidory, maltodekstryna, soja,
przyprawa, tłuszcz roślinny, papryka, skrobia, laktoza, ekstrakt
drożdżowy, cukier, jodowana sól kuchenna, substancja
przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, naturalne środki
aromatyzujące. Mięso liofilizowane: 24 g (odpowiada ok. 120 g
świeżego mięsa). Przyrządzanie: zawartość wmieszać do 600 ml
wrzącej wody i pozostawić do napęcznienia przez ok. 10 minut.
Informacja dla alergików. Produkt zawiera: gluten, soję, mleko i
produkty mlekopochodne, laktozę. W celu zapewnienia trwałości
produkt zapakowany próżniowo.