[Chantré]
Kategoria: Alkohole > Brandy > Inna
Znana ze swej łagodności i delikatności niemiecka brandy.
Pochodzi z Nadrenii, a jej historia liczy sobie już ok. 70 lat.
Powstaje z wyselekcjonowanych win reńskich, których selekcję i
destyl...
Pełen opis produktu 'Brandy Chantré Weinbrand 1l' »
Znana ze swej łagodności i delikatności niemiecka brandy. Pochodzi
z Nadrenii, a jej historia liczy sobie już ok. 70 lat. Powstaje z
wyselekcjonowanych win reńskich, których selekcję i destylację -
podwójną - określa rygorystyczne prawo z 1932 roku. Już po
zmieszaniu, a jeszcze przed zabutelkowaniem, alkohol trafia do
beczek ze słynnego dębu limuzynowego, w których spędza co najmniej
6 miesięcy. W tym czasie brandy nieco dojrzewa, staje się miękka i
nabiera złoto-bursztynowej barwy. W aromacie nuty śliwek, rodzynek,
suszonego agrestu, migdałów i zielonych orzechów. W smaku brandy
jest niewymuszona, przyjemna, dość słodka i niemal pozbawiona
ogniście-pieprznego finiszu. Ta ostatnia cecha - "brandy, która nie
pali w język" - od samego początku towarzyszyła zresztą marce
Chantré jako zaskakująco trafny i prawdziwy slogan. Świetna
alternatywa dla bardziej popularnych marek, dostępna w przystępnej
cenie. Twórcą marki Chantré był Ludwig Eckes, niemiecki
przedsiębiorca, który po II wojnie światowej przejął rodzinny
biznes. Mająca swą siedzibę w Nieder-Olm (Nadrenia-Palatynat) firma
Eckes AG istniała co prawda od 1857 roku, zajęta produkcją głównie
destylatów winnych i spirytusowych, ale w złotą erę wkroczyła
dopiero pod koniec lat 50. XX wieku - przy niepodważalnym
współudziale Ludwiga. Brandy Chantré powstała w 1953 roku. Za jej
nazwą kryje się głębokie uczucie dwojga szczęśliwych ludzi -
Chantré to bowiem nazwisko panieńskie żony Ludwiga, Marianne. Siłą
brandy był jej bardzo łagodny smak. Trunek bardzo szybko zaczęto
identyfikować jako "brandy z górnej półki, która nie pali w język"
- jak głosiły pierwsze hasła reklamowe. Jeszcze w latach 50.
Chantré stała się najpopularniejszą brandy w Niemczech; pozycję tę
utrzymała do połowy lat 60., a odzyskała, m.in. dzięki odświeżeniu
receptury i designu, tuż po zjednoczeniu Niemiec. W 1991 roku marka
święciła ponowny triumf: Chantré okazała się najchętniej kupowanym
alkoholem mocnym w kraju, a status najpopularniejszej niemieckiej
brandy utrzymała do dziś. Idąc za ciosem i wykorzystując finansowy
sukces, w połowie lat 90. firma Eckes AG przejęła większościowy
pakiet akcji swojego głównego konkurenta na rynkach
środkowoeuropejskich, firmy Stock Spa, i dzięki markom takim jak
Chantré, Mariacron, Grappa Julia czy Inländer Rum uzyskała
dominującą pozycję w Niemczech, Austrii, Słowacji, Czechach i we
Włoszech. Na początku XXI wieku Chantré przeszła jeszcze jeden
lifting (wprowadzono m.in. brandy destylowaną w 100 proc. z
czerwonego wina), ale jej smak, ceniony za łagodność, pozostał taki
sam, jak przed laty. Doskonała do wszelkiego rodzaju drinków i
koktajli - od najprostszych po najbardziej wyszukane.