[Yango]
Kategoria: WITAMINY, MIKROELEMENTY, ODZYWKI > Yango > W Kapsułkach
Czarna Borówka - Ekstrakt - 90 kapsułek Ekstrakt z owoców
czarnej borówki (Vaccinium myrtillus) standaryzowany na zawartość
min. 25% antocyjanów. Najwyższa dawka preparatu w
porcji dzi...
Pełen opis produktu 'Czarna Borówka - Ekstrakt - 90 kapsułek' »
Czarna Borówka - Ekstrakt - 90 kapsułekEkstrakt z owoców czarnej
borówki (Vaccinium myrtillus) standaryzowany na zawartość min. 25%
antocyjanów. Najwyższa dawka preparatu w porcji dziennej
- aż 1200 mg ekstraktu w kapsułkach. Wysoka standaryzacja
na antocyjany zapewnia gwarancję jakości. Bez dodatków i
wypełniaczy. Kapsułki z celulozy roślinnej, przyjazne
wegetarianom i weganom. JAKOŚĆ, KTÓRA CZYNI CUDA.WARTO
WIEDZIEĆ!
Ekstrakt z czarnych borówek od Yango® zawiera w sobie SILNY
EKSTRAKT z owoców. To znaczy, że stosując nasz preparat otrzymasz
widocznie lepsze rezultaty, w porównaniu do suplementów na bazie
suszonych lub sproszkowanych owoców. Ekstrakt, a sproszkowana
roślina to potężna różnica pod względem siły działania na organizm
ludzki. Składnik aktywny1 kapsułka2 kapsułki3 kapsułkiEkstrakt
z owoców czarnej borówki 400 mg800 mg1200 mgw tym antocyjany
(25%) 100 mg200 mg300 mgPozostałe
informacje Kapsułek w opakowaniu90
kapsułek Rodzaj
kapsułekWegetariańskie Sugerowana dawka dzienna2-3
kapsułki 1 opakowanie wystarcza na30-45
dni Składniki: ekstrakt z owoców czarnej borówki
standaryzowany na 25% zawartości antocyjanów; otoczka kapsułki:
celuloza roślinna.Informacja: Suplement diety nie może być
stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu
życia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze
pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Osoby
przyjmujące leki przed użyciem powinny skonsultować się z lekarzem
lub farmaceutą. Niewskazane małym dzieciom, kobietom w ciąży oraz
karmiącym. Wyprodukowano w Unii Europejskiej. Podmiot
odpowiedzialny: Yango Sp. z o.o. Masa netto: 36 g.Informacja
alergiczna: produkt nie zawiera glutenu, cukru, składników
mlecznych, soli spożywczej, kukurydzy, drożdży, skorupiaków,
pszenicy, soi.
Produkowane bez użycia sztucznych substancji konserwujących,
zapachowych lub barwiących.
Produkt wolny od metali ciężkich, takich jak arsen, kadm, ołów czy
rtęć.Główny Inspektorat Sanitarny: GIS-ŻP-SD-4230-01808/KC/18
Czym jest borówka czarna?Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.),
inaczej zwana borówką czernicą lub czarną jagodą, jest krzewem
z rodziny borówkowatych (wrzosowatych). W Polsce znana
jest pod wieloma różnymi nazwami, np. jako: borowina,
borowik, borówka, ciemna jagoda, jagoda, jagoda leśnia, jagodzina,
modra jagoda, sinica. Osiąga od 15 do 60 cm wysokości.
To roślina wieloletnia, szeroko rozpowszechniona w Azji,
Europie i Ameryce Północnej, głównie w klimacie
umiarkowanym. Owocem tej krzewinki jest kulista, czarna jagoda
o średnicy od 7 do 10 mm. Borówka czernica kwitnie
od kwietnia do czerwca, jej owoce dojrzewają natomiast aż
do września.Wartości odżywcze borówki czernicyenergia51
kcalwit. A6,0 µgbiałko0,8 gwit. C14,7 mgtłuszcze0,6 gwit. W1,9
mgwęglowodany12,2 gpotas62 mgbłonnik3,2 gfosfor14 mgwapń15
mgmagnez2 mgBorówka czarna w większości składa się z wody
(86 g na 100 g produktu ) oraz węglowodanów, czyli
cukrów. Jednak poza tym możemy w niej znaleźć również:
witaminy, składniki mineralne, karotenoidy, pektyny i kwasy
organiczne. Zawartość różnych związków jest ściśle związana
z cyklem rozwoju rośliny i uzależniona od miejsca
występowania.Ważnym składnikiem czarnej jagody są antocyjany.
To grupa związków chemicznych z klasy flawonoidów,
będących glikozydami. Są naturalnymi barwnikami pochodzenia
roślinnego i to właśnie im borówka czernica zawdzięcza swój
granatowy kolor, bowiem w zależności od pH soku
komórkowego antocyjany mogą przyjmować barwę od czerwonej
do fioletowej. Borówka czernica jest jednym
z najbogatszych źródeł antocyjanów. Zawiera od 300
do 700 mg tych składników na 100 g produktu.
W jagodzie czarnej zidentyfikowano 13 antocyjanów
w postaci glikozydowej.Kolejnym ważnym składnikiem czarnych
jagód są garbniki. To substancje naturalnie występujące
w roślinach, należące do grupy polifenoli. Charakteryzują
się zdolnością do trwałego wiązania z białkami,
a także do ściągania, czyli garbowania skóry,
przez co znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle
kosmetycznym. Owoce zawierają od 5 do 12% garbników,
a ich koncentracja maleje wraz z dojrzewaniem
jagód.Innymi składnikami występującymi w czarnych jagodach są:
fenolokwasy, kwas jabłkowy, bursztynowy, cytrynowy, glutaminowy
i asparaginowy. Stwierdzono również obecność kwasu
pantotenowego i amidu kwasu nikotynowego.Ekstrakt
z czarnych borówek standaryzowany na 25% antocyjanów –
kapsułki.Najważniejsze właściwości zdrowotne czarnej borówkiCzarna
jagoda ze względu na bardzo dużą zawartość składników
odżywczych odznacza się wieloma dobroczynnymi właściwościami dla
ludzkiego organizmu. Działanie zdrowotne borówka czernica
zawdzięcza w większości obecności antocyjanów. Ich
biodostępność jest bardzo dobra, gdyż w przewodzie
pokarmowym zostają one wchłonięte w niezmienionej formie.
Ekstrakty z borówki są bardzo polecane osobom, u których
występuje problem z widzeniem. Poprawiają one bowiem widzenie
nocne, zdolności adaptacyjne do ciemności oraz zwiększają
wrażliwość siatkówki, przez co poprawia się jakość
widzenia.Antocyjany mają również działanie przeciwbakteryjne.
Mieszanina ekstraktów z owoców jagodowych działa
przeciwzapalnie i toksycznie na Helicobacter pylori –
bakterie zasiedlające żołądek. Pomaga również w stanach
zapalnych jamy ustnej i gardła. Antocyjany wykazują też
działanie przeciwmiażdżycowe, bowiem zmniejszają złogi cholesterolu
w aorcie i naczyniach mózgowych.Owoce borówki czernicy
znajdują też zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych.
Badania tkanek rakowych i prawidłowych pobranych
przed terapią i po niej wykazały, że dieta bogata
w antocyjany nasiliła apoptozę komórek nowotworowych
bez wpływu na komórki prawidłowe.Liczne zastosowania
borówki czernicyWyróżnić można następujące inne zastosowania
czarnej borówki:
działanie moczopędne,
zdolność obniżania poziomu cukru we krwi,
wspomaganie regeneracji wątroby – owoce zawierają kwas
elagonowy oraz resweratrol, roślinne składniki odżywcze znane
ze swoich zdolności do regenerowania komórek
wątroby,
łagodzenie zaburzeń trawiennych, hamowanie biegunek
i nieżytu jelit,
działanie przeciwkrwotoczne,
suszone owoce mają działanie antyseptyczne
i przeciwgorączkowe.
Wykorzystanie czarnych jagódSurowcem leczniczym i zdrowotnym
borówki czernicy są zarówno owoce, jak i liście.
W sezonie owoc borówki najczęściej spożywany jest
w formie świeżej. Poza sezonem – w przetworach
i dżemach. Z wysuszonych liści i owoców można
przygotowywać także napary w proporcjach: 15 g suszonych
owoców na 250 ml wody lub 1 płaska łyżeczka suszonych liści
na 250 ml wody. Taki napój można pić profilaktycznie lub razie
wystąpienia problemów zdrowotnych jako preparat wspomagający
leczenie farmakologiczne.