[259]
Kategoria: Kuchnie, westfalki, piece kuchenne>Kuchnie z płaszczem wodnymWysyłka: od ręki
z boku lub z tyłu kuchni. Za dodatkową opłatą na życzenie
klienta istnieje możliwość wyprodukowania kuchni w dowolnym
kolorze, zgodnym z paletą barw producenta emalii. Dodatkowo kuchnia
o na...
Pełen opis produktu '25921537 Kuchnia węglowa 9,2kW KATARZYNA z wężownicą, wylot spalin z boku z lewej strony (nieobudowana, kolor: biały)' »
Promocja tego produktu!
"Dostawa gratis na terenie całego kraju"
Czyli dostarczamy bezpłatnie ten towar w dowolne miejsce w
Polsce.
"Większość towarów wysyłamy w ciągu 24h, po sprawdzeniu stanu
magazynowego!"
Do godziny po zamówieniu (w godzinach pracy) magazynierzy
sprawdzają czy zamówiony towar jest w magazynie i przesyłamy
informację emailem lub faksem.
Firma zajmuje się produkcją
kuchni i piecyków grzewczych od 1994 roku. Naszym celem jest
dostarczanie wyrobów o wysokiej jakości wykonania. Dzięki dbałości
i kontroli jakości na każdym etapie produkcji nasi klienci uzyskują
produkty, które spełniają najwyższe kryteria rynku, natomiast stale
unowocześniana linia produkcyjna zapewnia nam coraz wyższą
wydajność idącą w parze z jeszcze wyższą jakością.
Wytwarzane przez nas kuchnie i
piecyki grzewcze znajdują zastosowanie w gospodarstwach domowych,
nie podłączonych do miejskiej magistrali gazowej. Linia produkcyjna
jest elastyczna dzięki czemu możemy dokonać jej adaptacji do nowych
kryteriów zapotrzebowania rynku. Łatwo jest nam sprostać
oczekiwaniom klienta w zakresie modyfikacji wytwarzanych przez nas
produktów, dzięki czemu możemy realizować nietypowe zamówienia
odbiegające od naszej standardowej oferty.
Przenośne, metalowe kuchnie
węglowe "KATARZYNA" przystosowane są do spalania paliw stałych
(węgiel kamienny, węgiel brunatny, drewno), przeznaczone są do
użytkowania w gospodarstwach domowych. Posiadają dużą trzyczęściową
płytę kuchenną z jednym otworem, piekarnikktórego drzwiczki mają
dużą szybę z termometrem. Kuchnie posiadają duży schowek do
przechowywania naczyń, popielnik z regulatorem dopływu powietrza
(intensywność palenia), przez który powietrze doprowadzane jest pod
ruszt, schowek z szufladą na węgiel, która dzięki prowadnicom łatwo
wysuwa się z wnęki. Na bocznej ścianie kuchni znajdują się dwie
dźwignie przesłon spalin, umożliwiające kierowanie spalin w
zależności od wykonywanych czynności na: "gotowanie" lub
"pieczenie". Wszystkie elementy kuchni jak: przód, ściany boczne,
piekarnik, drzwiczki popielnika i schowka, wykonane są z blachy
stalowej emaliowanej. Kuchnie produkowane są w kolorze białym lub
brązowym z wylotem spalin z prawej lub lewej strony, z możliwością
podłączenia do komina z boku lub z tyłu kuchni. Za dodatkową opłatą
na życzenie klienta istnieje możliwość wyprodukowania kuchni w
dowolnym kolorze, zgodnym z paletą barw producenta emalii.
Dodatkowo kuchnia o nazwie "KATARZYNA" posiada podgrzewacz wody
(rurowy wkład grzejny), do otrzymywania ciepłej wody (do mycia,
kąpieli, zasilania grzejników centralnego ogrzewania).
DANE
TECHNICZNE:
Wymiary
gabarytowe
Jednostka
Wartość
Wysokość
mm
850
Szerokość
mm
800
Głębokość
mm
600
Wymiary komory
piekarnika
Jednostka
Wartość
Wysokość
mm
240
Szerokość
mm
300
Głębokość
mm
460
Pojemność piekarnika
m3
0.033
Wymiary
rusztu
Jednostka
Wartość
Długość
mm
270
Szerokość
mm
150
Powierzchnia czynna
m2
0.405
Wymiary płyty
kuchennej
Jednostka
Wartość
Długość
mm
720
Szerokość
mm
460
Powierzchnia płyt
m2
0.335
Wymiary komory
paleniska
Jednostka
Wartość
Wysokość
mm
170
Szerokość
mm
150
Głębokość
mm
390
Objętość komory
paleniska
m3
0.01
Moc nominalna
kW
9.2
Sprawność płyty
kuchennej
%
26.4
Zdolność warnicza
sek
1333
Sprawność cieplna
%
66.2
Sprawność cieplna wkładu
grzejnego
%
21.3
Odległość od podłogi do
środka
otworu wylotowego spalin
mm
745
Średnica otworu wylotu
spalin
mm
125
Średnica rury łączącej
kuchnię
z kominem
mm
130
Pojemność pojemnika na
węgiel
dm3
18.0
Pojemność pojemnika na
popiół
dm3
8.8
Masa kuchni
kg
135
Instrukcja
obsługi:
Do użytkowników
Za pomocą naszej instrukcji
obsługi zapoznacie się Państwo z obsługą naszych kuchni węglowych,
aby wykorzystać ich wszystkie zalety przy jej prawidłowej
eksploatacji. Nasza kuchnia odznacza się bardzo dobrymi
parametrami technicznymi, łatwością
obsługi oraz w związku z tym że jest emaliowana, bardzo długim
okresem eksploatacji. Zalety naszej kuchni zdobędą u Państwa na
pewno duże uznanie, a my ze swojej strony życzymy państwu
bezawaryjnej eksploatacji.
UWAGA !!!
Elementy kuchni w czasie pracy są
gorące i utrzymują ciepło przez długi okres czasu po wygaszeniu. W
czasie pracy kuchni dzieci powinny być przez cały czas pod nadzorem
osób dorosłych, w żadnym wypadku nie można dopuszczać ich do
obsługi kuchni.
Nie wolno dotykać kuchni w czasie
palenia jak również po jej wygaszeniu aż do czasu jej
ostygnięcia.
1. OPIS OGÓLNY
Przenośne metalowe, emaliowane
kuchnie węglowe przeznaczone są do użytkowania w :
• Gospodarstwach domowych
• Domkach letniskowych
• Altankach znajdujących się na
ogródkach działkowych.
Jest to urządzenie służące do
przygotowania posiłków, gotowania, pieczenia lub opiekania. Kuchnia
posiada dużą trzyczęściową płytę żeliwną z jednym
otworem,
Korpus kuchni wykonany jest z blach
stalowych łączonych ze sobą metodą zgrzewania.
W przedniej ścianie kuchni znajdują
się: drzwiczki piekarnika z dużą szybą z termometrem, drzwiczki
paleniskowe, drzwiczki popielnikowe z rozetową przepustnicą
powietrza pierwotnego, drzwi schowka na naczynia oraz otwór schowka
z szufladą na węgiel. Drzwiczki paleniskowe, drzwiczki popielnikowe
oraz otwór schowka z szufladą na węgieł przysłaniane są wspólnymi
jednoczęściowymi drzwiami osłaniającymi. Komora paleniskowa ma
kształt prostopadłościanu. Na dnie komory znajduje się ruszt
żeliwny. Zasyp paliwa realizowany jest przez otwór w płycie do
gotowania, przykrywany żeliwną pokrywą. Kanały konwekcyjne kuchni
usytuowane są wokół ścian piekarnika.
Z lewej strony kuchni znajdują się
dwie dźwignie:
• kierownicy spalin służącej do
skrócenia ich obiegu podczas obsługi paleniska
• oraz stalowej przesłony, służącej
do wymuszenia przepływu spalin bezpośrednio nad górną ścianką
piecyka, podczas procesu opiekania.
Kuchnia posiada możliwość tylnego
lub bocznego odprowadzenia spalin poprzez króciec czopucha o
średnicy
fi -130 mm. i długości 27
mm.
Korpus kuchni od zewnątrz obudowany
jest płaszczem ochronnym wykonanym z blachy stalowej pokrytej
emalią.
Dodatkowo kuchnia KATARZYNA
posiada podgrzewacz wody (rurowy wkład grzejny) , do otrzymywania
ciepłej wody ( do mycia, kapania i zasilania grzejników centralnego
ogrzewania ). Trzy ścianki pionowe komory paleniskowej ponad
rusztem, otoczone są rurami zespołu wodnego. W tylnej ścianie
kuchni umieszczone są króćce zasilający i powrotny zespołu wodnego
– M 5/4 cala = 31.75 mm.
Kuchnie z podgrzewaczem wody są
przeznaczone do użytkowania w gospodarstwach domowych w których
istnieje sieć wodociągowa łub urządzenie hydroforowe.
Kuchni z podgrzewaczem wody nie
podłączonej do sieci wodociągowej lub urządzenia hydroforowego
eksploatować nie można.
Kuchnie produkowane są w kolorze
białym lub brązowym z wylotem spalin z prawej lub lewej strony, z
możliwością podłączenia do komina z boku bądź z tyłu
kuchni.
Dopuszczalnym paliwem zastępczym
może być węgiel brunatny łub drewno.
Przy spalaniu paliw zastępczych
producent pieców nie zapewnia spełnienia parametrów
cieplno-eksploatacyjnych, podanych w danych
technicznych.
3. TRANSPORT KUCHNI
Kuchnie powinny być przewożone na
miejsce przeznaczenia krytymi środkami transportu.
4. INSTALOWANIE KUCHNI
Przed przystąpieniem do eksploatacji
kuchni należy sprawdzić i dokręcić wszelkie wkręty w celu
zlikwidowania luzów powstałych w czasie transportu i wynikłych stąd
odchyleń od wymogów technicznych. Sprawdzić i ustawić równolegle do
boku, drzwi osłaniające , dokręcić uchwyty drzwiczek. Dokręcić
wkręty ramek, paleniska i popielnika oraz przesłony ciągu. Dobre
funkcjonowanie kuchni zależy od jej właściwego zainstalowania i
dlatego należy pamiętać, aby :
• Ustawić kuchnię w miejscu
przeznaczenia na równej posadce (kuchnia nie może się
kołysać).
• Po ustawieniu kuchni rowek
uszczelniający (rys. 3) wypełnić drobnym piaskiem
• Sprawdzić stan wymurówki (wewnątrz
kuchni) w razie stwierdzenia pęknięć lub wykruszeń powstałych w
czasie transportu należy naprawić uszkodzenia we własnym zakresie,
używając do tego celu zaprawy szamotowej.
Uszkodzenia i ubytki wymurówki
powstałe w czasie eksploatacji naprawiać
na bieżąco we własnym
zakresie.
• Przewody kominowe i podłączenie
powinny być wykonane przez uprawnionego fachowca
• Przewód kominowy powinien mieć
wymiary wewnętrzne 14 x 14 cm lub średnicę 14 cm i wysokość min.
1,5 m
• Zbadać ciąg kominowy, od
którego zależy' dobre funkcjonowanie kuchni. Ciąg kominowy nie
powinien być mniejszy niż 10 Pa, bada się go za pomocą specjalnych
urządzeń służących do tego celu, badania te może wykonywać osoba do
tego upoważniona. Stan przewodu kominowego musi być zgodny z
Przepisami wynikającymi z Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z
dnia 12 kwietnia 2002 r w sprawie warunków technicznych jakim
powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - Dziennik Ustaw Nr.75
poz.690 z dnia 15.06.2002 r.; PN-EN 12815 .
Bardzo prosty sposób sprawdzenia
ciągu kominowego. Komin należy ogrzać spalając w nim niewielką
ilość papieru, następnie należy zapalić świeczkę i trzymając ją w
odległości ok. 10 cm od przewodu kominowego. Ciąg kominowy jest
właściwy, jeśli płomień świecy załamuje się pod kątem prostym .
Jeżeli płomień jest lekko skrzywiony, ciąg jest niewystarczający i
piec może dymić, natomiast gdy płomień gaśnie, ciąg jest zbyt duży
i piec będzie spalał nadmierną ilość paliwa.
Zabrania się dołączać do tego samego
przewodu kominowego inne urządzenia.
• Podłączyć piec do przewodu
kominowego za pomocą rury żeliwnej lub stalowej o średnicy
wewnętrznej fi 130 mm. Prawidłowe podłączenie pieca pokazuje (rys.
nr 2). Miejsce połączeń należy uszczelnić kitem grafitowym typu 001
lub zaprawą szamotową.
5. ZMIANA WYLOTU
SPALIN
• Przy bocznym podłączeniu kuchni,
tylny wylot spalin należy zaślepić jak w fabrycznie zamontowanej
kuchni,
używając części uprzednio
wymontowanych.
6. OGÓLNE ZASADY INSTALOWANIA
KUCHNI WĘGLOWEJ
• Rura łącząca piec z przewodem
kominowym powinna być jak najkrótsza, jej długość nie powinna
przekraczać 1,5 m.
• Zastosowanie w rurze łączącej piec
z przewodem kominowym „przesłoną spalin” (szybrem dymnym) sprawia,
że proces spalania odbywa się pod większą naszą kontrolą. Zwiększa
się także poziom naszego bezpieczeństwa, ponieważ szyber niweluje
wahania ciśnienia panującego w kominie wywołane np. zmianą
temperatury zewnętrznej łub silnym wiatrem.
• Połączenia muszą być szczelne, a
rury muszą zachodzić jedna na drugą w kierunku ciągu.
• Rury powinny być umocowane tak,
aby były trwale zabezpieczone przed rozłączeniem lub
upadkiem.
• Przewody kominowe i podłączeniowe
powinny być wykonane przez uprawnionego fachowca.
• Kuchnia oraz przewody
odprowadzające spaliny powinny być oddalony w odległości od łatwo
zapalnych nieosłoniętych części konstrukcyjnych budynku co najmniej
50 cm od ścian otynkowanych, a od ścian nie otynkowanych i innych
podobnych powierzchni 60 cm.
• Kuchnia musi być postawiona na
podłożu nie palnym o grubości co najmniej 15 cm, a przy kuchniach
bez nóżek 30 cm. Podłoga łatwo zapalna przed drzwiczkami palenisk
powinna być zabezpieczona pasem materiału niepalnego o szerokości
co najmniej 50 cm, sięgającym poza krawędzie drzwiczek co najmniej
po 30 cm.
• Nie wolno ustawiać pieca na
podłożach drewnianych, z tworzyw sztucznych i innych łatwopalnych,
oraz w pobliżu materiałów łatwopalnych.
• W pomieszczeniach gdzie stoi
kuchnia węglowa , ilość powietrza musi być odpowiednia dla
wszystkich urządzeń tam się znajdujących
• Nie należy stosować wyciągów
mechanicznych (wentylatorów) oraz stosowania kratek wentylacyjnych
regulowanych, w pomieszczeniach gdzie znajduje się kuchnia węgłowa.
Stosować wolno wyłącznie kratki wentylacyjne ze stałym
przepływem.
• Kuchnię wolno ustawiać na podłożu
o nośności minimalnej wytrzymujący wagę pieca wraz z
paliwem
• Kratki wlotowe powietrza do
spalanie i wentylacji w czasie palenia muszą być otwarte
zabezpieczone przed samoczynnym zamknięciem.
• Ustawienie kuchni powinno
zapewniać możliwość jej dokładnego wyczyszczenia, wyczyszczenia
łącznika, rury odprowadzającej spaliny oraz komina.
Uwaga ! Wyloty wyciągów (
kratki), które są eksploatowane wraz z kuchnią węglową w tym samym
pomieszczeniu lub w pomieszczeniach połączonych wentylacyjnie nie
mogą zamykać się samoczynnie.
Zakład nie przyjmuje reklamacji
dotyczących dymienia pieca.
7. ZASADY EKSPLOATACJI
KUCHNI
Uwaga !
Przed pierwszym uruchomieniem,
kuchnię należy przepalić drewnem w ciągu 4-5 godzin, utrzymując
słaby ogień, aby całkowicie wysuszyć wymurówkę aby w ten sposób
zwiększyć wytrzymałość wyłożenia szamotowego.
Uwaga !
Pierwsze rozpalenia dokonujemy przy
otwartych drzwiczkach
piekarnika. ( Rys. 3 a poz. Nr 10
)
• Przed każdym rozpaleniem kuchni
należy dokładnie oczyścić ruszt z resztek węgla i
popiołu.
• Przed przystąpieniem do
eksploatacji kuchni sprawdzamy położenie dźwigni przesłony spalin
(rys 4) w położeniu - gotowanie
• Intensywność palenia reguluje się
przez właściwe ustawienie przesłony dopływu powietrza znajdującej
się w drzwiach popielnika. (poz. 4 rys. nr 3a).
Nie wolno całkowicie zamykać dopływ
powietrza - grozi to zaczadzeniem !!!
W celu rozpalenia w kuchni należy
:
• upewnić się, że popiół z
ostatniego palenia został usunięty
• otworzyć drzwi osłaniające (poz.
2. rys. nr 3a ) a następnie otworzyć drzwiczki paleniska (poz. 3.
rys. nr 3a ) i położyć na ruszcie podpałkę lub zgnieciony papier,
na papierze ułożyć drobne kawałki drewna na rozpałkę, otworzyć
przesłonę spalin w drzwiczkach popielnika (poz.4. rys. nr 3a ) ,
następnie zapalić podpałkę lub papier i zamknąć drzwiczki
paleniska, nie wolno palić w kuchni przy otwartych drzwiczkach lub
nadmiernym ciągu, gdyż prowadzi to do zniszczenia kuchni, aby
utrzymać żar w kuchni przez dłuższy czas bez dosypywania węgla,
należy do komory paleniska po uprzednim przegarnięciu żaru wsypać
węgiel oraz zamknąć wszystkie drzwiczki, (intensywność palenia
regulować przesuwając przesłonę spalin w drzwiczkach popielnika),
dosypywanie węgla wykonywać po odsunięciu krążka przez otwór w
płycie górnej kuchni przy zamkniętych drzwiczkach
paleniska.
Uwaga !!!
NIE WOLNO PALIĆ ! - paliw płynnych,
chemikaliów, tworzyw sztucznych, gumy, skór, samych trocin, samego
miału węglowego, słomy i koksu, a przede wszystkim śmieci i
odpadów.
GOTOWANIE
W czasie gotowania obydwie dźwignie:
dźwignia przesłony spalin ( rys.4 ), jak i dźwignia przesłony
opiekacza ( rys. 5), muszą być ustawione w położeniu „G”, W celu
zagotowania potrawy w naczyniu, należy rozpalić ogień w palenisku,
postawić naczynie na płycie grzejnej kuchni i kontrolować naczynie
aż do zagotowania się potrawy. Czas gotowania zależy od właściwego
nagrzania płyty grzejnej, nagrzania naczynia oraz intensywności
spalania paliwa. Aby przyspieszyć podgrzewanie należy odsunąć
krążek odsłaniając otwór w płycie grzejnej na który należy postawić
naczynie.
PIECZENIE
Jakość wypieków jest w dużym stopniu
uzależniona od właściwego nagrzania piekarnika, dlatego należy
przestrzegać następujących wskazówek:
1. Ilość palącego się węgla powinna
wynosić około ¾ komory paleniska. Otwory w drzwiczkach popielnika
muszą być całkowicie otwarte, a dźwignia przesłony spalin powinna
znajdować się w położeniu „G” – gotowanie, (rys. 4).Położenie
dźwigni przesłony opiekacza (rys. 5) też powinna znajdować się w
położenie „G” – gotowanie.
2. Pod koniec spalania węgla i
powstaniu żaru należy przestawić dźwignie przesłony spalin (rys. 4)
do położenia „P” – pieczenie. Piekarnik nagrzewać około 15 minut i
po nagrzaniu do żądanej temperatury należy zasłonić otwory dopływu
powietrza w drzwiczkach popielnika, zostawiając szczelinę około 5
mm, po czym można przystąpić do wypieku. Jeżeli okaże się, że
piekarnik nie nagrzał się odpowiednio, należy palenisko
przerusztować, dosypać węgla i powtórzyć nagrzewanie
piekarnika.
Potrawy pieczone w górnej części
piekarnika łatwo się rumienią, a przy niewłaściwym nagrzaniu i
braku kontroli piekarnika mogą się spalić. Należy zaznaczyć, że
pieczenie potraw w piekarnikach kuchni węglowych nie jest
czynnością prostą. Aby zyskać dobre wypieki, konieczne jest
zdobycie minimum doświadczenia. Prawidłowa eksploatacja
przebiegająca zgodnie z instrukcją obsługi, zapewni właściwe
funkcjonowanie kuchni i nie zakłóci czynności związanych z
przygotowaniem wypieków.
9. WSPÓŁPRACA Z INNYMI
URZĄDZENIAMI
W celu zapewnienia właściwego i
bezpiecznego spalania niezbędne jest dostarczenie odpowiedniej
ilości powietrza. Zasilanie w powietrze do spalania i wentylacji
powinno zapewniać dostateczną ilość powietrza do pracy wszystkich
urządzeń musi być zgodne z obowiązującymi przepisami.
Uwaga !!!
Zabrania się instalowania w
pomieszczeniu pracy kuchni wyciągów mechanicznych (wentylatorów)
oraz stosowania kratek wentylacyjnych regulowanych.
Stosować wolno wyłącznie kratki
wentylacyjne ze stałym przepływem.
10. BEZPIECZEŃSTWO
POŻAROWE
• Przestrzegać ogólnie
obowiązujących zasad bhp i p. pożarowych - przy obsłudze i
eksploatacji kuchni.
• Przestrzegać zasad instalowania i
użytkowania kuchni węglowej.
• Nie wolno spalać w kuchni innych
materiałów niż wymienione w tej instrukcji.
W szczególności nie wolno spalać:
trocin, gumy, tworzyw sztucznych, skór, słomy,
samego miału węglowego, paliw
płynnych, chemikaliów i koksu.
• Zabrania się umieszczania
materiałów łatwopalnych, przedmiotów / mebli, palnych elementów
wyposażenia mieszkania / w odległości mniejszej niż 1,5 m. od
pieca.
• Nie wolno ustawiać kuchni na
podłożach drewnianych, z tworzyw sztucznych i innych łatwopalnych,
oraz w pobliżu materiałów łatwopalnych.
• Nie wolno użytkować kuchni w
pomieszczeniach bez sprawnej wentylacji.
• Nie wolno podłączać kuchni do
niesprawnych (niedrożnych) przewodów kominowych.
• Nie wolno użytkować niesprawnego
kuchni.
• Zabronione jest pozostawienie
działającej kuchni bez nadzoru lub zlecić jego nadzorowanie osobie
niepełnosprawnej, lub dzieciom
• Zabrania się dokonywania
jakichkolwiek przeróbek kuchni oraz zabrania się przeprowadzania
zmian układu kanałów spalinowych jak również innych zmian mogących
mieć wpływ na przebieg procesu spalania.
• W przypadku pożaru sadzy w kominie
należy pozamykać otwory wlotowe powietrza, odsunąć się jak najdalej
od kuchni i niezwłocznie wezwać straż pożarną.
• Podczas rozpalania w kuchni nie
wolno polewać położonej w palenisku rozpałki benzyną, naftą,
spirytusem, olejem itp.
• Gdy kuchnia jest rozgrzana przy
jej obsłudze należy zawsze posługiwać się pogrzebaczem lub rękawicą
ochronną.
11. USUWANIE POPIOŁU
Popiół i żużel powstały podczas
spalania usuwamy z paleniska rusztując go pogrzebaczem, popiół
spada do popielnika znajdującego się pod paleniskiem. Po całkowitym
napełnieniu popielnika popiołem, opróżniamy go tylko wówczas, gdy
kuchnia jest zimna .
W przypadku używania węgla złej
jakości, spiekającego się, po otwarciu drzwi paleniska, usuwamy
żużel łopatką lub innym odpowiednim narzędziem.
12. CZYSZCZENIE i
KONSERWACJA
• kuchnię należy konserwować
wówczas gdy jest zimna.
• co pewien czas - przynajmniej raz
na miesiąc - z rur dymnych oraz łącznika należy usunąć
sadzę
• okresowo przynajmniej dwa razy w
roku czyszczenie komina należy zlecać uprawnionemu fachowcowi - (
kominiarzowi)
• jeżeli spoiny wypaliły się łub
wystąpiły nieznaczne pęknięcia kształtek, należy usunąć
zanieczyszczenia z pozostałych spoin, lekko zwilżyć je wodą, a
następnie wypełnić szczeliny zaprawą szamotową.
• jeżeli uszkodzenia są duże,
naprawę należy zlecić fachowcom.
• powierzchnie emaliowane należy
zmywać ściereczką nasyconą środkami myjącymi i wycierać do sucha
miękką szmatką.
• nie wolno używać ostrych i
twardych środków czyszczących, które rysują lub obniżają połysk
emalii.
10. WSKAZÓWKI DLA
UŻYTKOWNIKA
• Kanały kominowe muszą być
gładkie i wolne od sadzy.
• Ciąg kominowy musi wynosić min. 10
Pa.
• Droga przepływu spalin musi być
całkowicie wolna.
• Wysokość komina mierzona od środka
otworu spalinowego kuchni do górnej krawędzi komina nie może być
mniejsza niż 3 m.
• Kuchnie węglowe spełniają
wymagania zasadnicze Ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o wyrobach
budowlanych wdrażającej postanowienia dyrektywy 89/106/EWG z dnia
21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustaw i aktów wykonawczych
Państw Członkowskich dotyczących wyrobów budowlanych oraz normy
zharmonizowanej z tą dyrektywą PN-EN 13240:2©08.
• Przy montażu i eksploatacji
kuchni węgłowych należy przestrzegać wszystkie przepisy
lokalne.
UWAGA !
Producent zastrzega sobie prawo
dokonywania zmian konstrukcyjnych i technologicznych.
Dokonywanie samodzielnych przeróbek
pieca jest zabronione !!!
WARUNKI GWARANCJI
Użytkowanie wyrobu powinno
odbywać się ściśle i zgodnie z instrukcją obsługi:
1. Gwarancje na sprawne działanie
kuchni jest udzielana na okres 12 miesięcy od daty zakupu, nie
dłużej jednak jak 24 miesiące od daty produkcji, potwierdzonej
pieczątką punktu sprzedaży detalicznej i podpisem
sprzedawcy.
2. Naprawę gwarancyjną wykonuje
tylko serwis producenta.
3. Zakład wykonuje naprawę
gwarancyjną w terminie 21 dni od daty zgłoszenia przez użytkownika
sprzętu do naprawy. Jako termin zgłoszenia przyjmuje się datę
wpływu dokumentu do producenta.
4. Gwarancja ulega przedłużeniu o
okres od dnia zgłoszenia sprzętu do naprawy, do dnia wykonania
naprawy.
5. Producent zapewnia bezpłatną
naprawę w przypadku wystąpienia w okresie gwarancji ukrytych wad
tkwiących w dostarczonym sprzęcie.
6. Jeżeli w okresie gwarancyjnym
wyrób naprawiały osoby nieupoważnione przez producenta, użytkownik
traci uprawnienia z tytułu gwarancji.
7. Wszelkie uszkodzenia z
powodu:
• Niewłaściwego przechowywania
pieca
• Złego transportu
• Niewłaściwej obsługi
pieca
• Niewłaściwego
magazynowania
• Nieumiejętnego konserwowania
kuchni oraz innych przyczyn powstałych nie z winy producenta, mogą
być usunięte tylko na koszt użytkownika
Jeżeli wymienione przyczyny
spowodują stałe zmiany jakościowe kuchni, udzielona gwarancja
zostanie unieważniona.
8. Karta gwarancyjna stanowi dla
użytkownika jedyną podstawę do bezpłatnego wykonania naprawy
gwarancyjnej.
9. Karta gwarancyjna bez daty,
pieczęci i podpisów, jak również z poprawkami i skreśleniami
dokonanymi przez osoby nieupoważnione - jest nieważna.
10. W przypadku zgubienia karty
gwarancyjnej, nowa karta nie będzie wydana.
11. Użytkownik może dochodzić swoich
roszczeń z tytułu gwarancji dopiero wówczas, gdy zakład nie
wywiązuje się ze zobowiązań wynikających z mniejszej
gwarancji.
UWAGA !
Gwarancją nie są objęte
:
• wszystkie elementy mające
bezpośredni kontakt z ogniem
• pęknięcia cegły szamotowej
(wymurówki) UWAGA! Pęknięcia cegły szamotowej uzupełnia się
zaprawą
szamotową.
• ruszt
• szyba w drzwiach
piekarnika
• elementy z mas
plastykowych
• obicia emalii
Zakład nie przyjmuje reklamacji
na dymienie pieca.