[WYDAWCA]
Kategoria: Książki > Poradniki i albumyWysyłka: do 7 dni
KUCHNIA BEZWZGLĘDNA JOSHUA WEISSMAN NOWA Błagam, czy
możemy w końcu dać sobie spokój z jednoskładnikowymi daniami
instant do zrobienia w kilka minut? Oczywiście, wszyscy jesteśmy
zajęci. Wola...
Pełen opis produktu 'KUCHNIA BEZWZGLĘDNA JOSHUA WEISSMAN NOWA' »
KUCHNIA BEZWZGLĘDNA JOSHUA WEISSMAN NOWA Błagam, czy możemy w końcu
dać sobie spokój z jednoskładnikowymi daniami instant do zrobienia
w kilka minut? Oczywiście, wszyscy jesteśmy zajęci. Wolałbym
jednak, żebyśmy skoncentrowali się na prostym fakcie – wspaniale
przygotowane burgery nie rosną na drzewach. Postawmy sprawę jasno:
jeśli w 9 na 10 przypadków kupujesz bulion w sklepie, to jest to
smutne. I nawet mi cię nie żal. Ale skąd niby miałbyś wiedzieć, jak
smakuje prawdziwy bulion, jeśli od 50% do 80% jedzenia, które
jadłeś, zostało zrobione przez kogoś innego? Masło, majonez, ser,
pikle, sosy, bułki, ketchup Świetna kuchnia musi być bezwzględna.
Joshua Weissman pomoże ci wskoczyć na wyższy poziom gotowania,
improwizować i składać dania tak, jak lubisz, z tego co lubisz. Bez
żalu, wymóweki usprawiedliwień, z lekceważącym humorem i ponad 100
wyśmienitymi przepisami. Nauczysz się z nimi przyrządzać dania,
które na zawsze zmienią twoje kulinarne doświadczenia:
• steka smażonego sekretną metodą ze
steakhousów, • sałatkę Cezar twojego
życia, • pełne smaku wołowe pho, po którym
zapłaczesz ze wzruszenia, • idealnie złożonego,
najpyszniejszego burgera na świecie. Joshua
Weissman – kulinarny geniusz, charyzmatyczny i
niepokorny szef kuchni zuchwale stawiający czoło gotowaniu instant.
Prowadzi kanał na Youtubie, gdzie w autorskim cyklu „But Better“
sieka, kręci, składa i marynuje dla swojej milionowej publiczności.
#1 NEW YORK
TIMES BESTSELLER 8 RAZY! / Top Amazona „Cel
Weissmana, by «przestać stawiać przeszłość na piedestale», nie
wymaga przeprosin i jest mocno wspierany w tej książce, która
zachęca czytelników do rozwijania własnej intuicji kulinarnej przy
jednoczesnym zachowaniu znajomości podstaw.“ — Publishers Weekly
„Te przepisy nie tylko uczą podstaw gotowania, ale zostały również
stworzone, by imponować i idealnie nadadzą się podczas wizyt gości,
czy na wieczorne menu . Książka Kuchnia
bezwzględna zaprojektowana z myślą o początkujących
domowych kucharzach, zapewnia solidne instrukcje, smaczne przepisy
i wiele zwrotów akcji, by mogli się nią cieszyć również
doświadczeni kucharze.“ — Booklist Gotowanie to forma sztuki.
Ekspresja. Jedna z tych rzeczy, które odróżniają nas, ludzi, od
zwykłych zwierząt na przykład od ptaka, który usiłuje przelecieć
przez szybę i uderza w nią raz po raz, choć jest przecież
oczywiste, że nie uda mu się przez nią przebić nawet w trakcie
próby #69. To także dla wielu niezwykle drażliwy temat. Myślę
jednak, że najwyższy czas, by ludzie pogodzili się z faktem, że
gotowanie nie jest już tym, czym było kiedyś. Jest o wiele, wiele
lepsze. Tak naprawdę świat jedzenia i napojów właśnie dziś jest
najbardziej ekscytujący i różnorodny w historii ludzkości. Sami
tego doświadczamy. A to dopiero początek. Chciałbym jednak skupić
się na najważniejszym: przyjmijmy do wiadomości, że kuchnia się
rozwija i cieszmy się tym rozwojem. To coś, z czym moi włoscy
znajomi mają spory problem ale nie będziemy się w to zagłębiać.
(Sorry, kochani, wiecie, że was uwielbiam. To tylko delikatny
roast). Chciałbym, żeby ludzie zrozumieli, że dziś najważniejsze
nie jest posiadanie w kuchennym arsenale jakiegoś dziwnego,
nowomodnego urządzenia, którego jedyną funkcją jest obranie
awokado. Najważniejsza jest kulinarna intuicja. Jeśli zrozumiesz,
jak i dlaczego wybrana technika czy składnik wpływają na rezultat,
nie będzie granicy czy bariery, która przeszkodziłaby ci ugotować
dosłownie wszystko. Poza tym uważam, że nie ma żadnych zasad.
Jasne, szanuj tradycję, ale także „rób powtórzenia“ i zbuduj sobie
solidną bazę wiedzy dotyczącej gotowania, kuchni, a przede
wszystkim techniki. Nadszedł już czas, by przestać wynosić
przeszłość na piedestał i po prostu zrobić coś zaje***cie pysznego.
/fragment książki/
Data premiery: 2022-04-27