Przejdź do wyników wyszukiwania
Sortuj:
Zainstaluj wyszukiwarkę
  • [CeDeWu]

    Kategoria: Ekonomia i biznesWysyłka: od ręki

    Najnowsze wydanie pierwszej w Polsce monografii zgłębiającej temat kultury bezpieczeństwa żywności, wzbogacone o liczne uzupełnienia dotyczące wpływu zagrożenia związanego z pandemią... Pełen opis produktu 'Kultura bezpieczeństwa żywności w.3 CeDeWu' »

    Najnowsze wydanie pierwszej w Polsce monografii zgłębiającej temat kultury bezpieczeństwa żywności, wzbogacone o liczne uzupełnienia dotyczące wpływu zagrożenia związanego z pandemią COVID-19 oraz zmianami klimatu. Dodatkowo uwzględnione zostały zaistniałe zmiany w prawie w dokumentach normatywnych. Książka jest przeznaczonego dla wszystkich zainteresowanych promowaniem i wdrażaniem metod, postaw oraz wartości niezbędnych w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Wśród zaprezentowanych zagadnień: - postawy definicyjne i założenia ogólnej istoty bezpieczeństwa oraz bezpieczeństwa żywności - zjawisko food crime (przestępstwa wymierzone w żywność i łańcuch żywnościowy) - problematyka klimatu i kultury bezpieczeństwa żywności, w tym próba ujęcia zjawiska kultury sprawiedliwego traktowania (just culture) oraz sygnalizowania w dobrej wierze (whistleblowing) - czynniki oraz uwarunkowania sprzyjające tworzeniu kultury bezpieczeństwa żywności - narzędzia pozwalające określić, zmierzyć i ocenić dojrzałość poziomu kultury bezpieczeństwa żywności w organizacji oraz wskazać na obszary wymagające doskonalenia - najnowsza literatura krajowa i zagraniczna dotycząca opisywanych kwestii.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Kultura bezpieczeństwa żywności w.3 CeDeWu

  • Bezpieczeństwo i jakość żywności w sklepie internetowym Prolibri.pl

    Powiększ zdjęcie

    62,10 zł
    69,00 zł

    [wydawnictwo naukowe pwn]

    Kategoria: Kulinaria.Wysyłka: do 3 dni

    Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z... Pełen opis produktu 'Bezpieczeństwo i jakość żywności' »

    Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej.W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.„Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy, ale również pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności.”Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński...
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Bezpieczeństwo i jakość żywności

  • [C.H. Beck]

    Kategoria: /Książki/Nauka/Ekonomia, zarządzanie i finanse/
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Zarządzanie bezpieczeństwem żywności

  • []

    Kategoria: Książki & Multimedia > KsiążkiWysyłka: do 3 dni

    Opis - Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do... Pełen opis produktu 'Bezpieczeństwo i jakość żywności - Stanisław Kowalczyk' »

    Opis - Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej.W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi."Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy, ale również pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności."Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński Nazwa - Bezpieczeństwo i jakość żywności Autor - Stanisław Kowalczyk Oprawa - Miękka Wydawca - Wydawnictwo Naukowe PWN Kod ISBN - 9788301187323 Kod EAN - 9788301187323 Rok wydania - 2016 Język - polski Format - 17.0x25.0cm Ilość stron - 416 Podatek VAT - 5% Premiera - 2016-08-24
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Bezpieczeństwo i jakość żywności - Stanisław Kowalczyk

  • [C.H. BECK]

    Kategoria: Szkoły policealne. Szkoły wyższeWysyłka: od ręki

    Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa... Pełen opis produktu 'Zarządzanie bezpieczeństwem żywności' »

    Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami prawa unijnego i krajowego. W ostatnim dziesięcioleciu wiele się zmieniło w tym względzie, począwszy od opublikowania dyrektywy 93/43/EEC w czerwcu 1993 r. do opublikowania ?pakietu rozporządzeń higienicznych? w kwietniu 2004 r. i opublikowania norm ISO serii 22000.Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: * podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; * podstawy ustawodawstwa żywnościowego; * dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; * system HACCP; * metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Zarządzanie bezpieczeństwem żywności

  • [WNT]

    Kategoria: KsiążkiWysyłka: od ręki

    .in..: czynniki wpływające na jakość żywności; wybrane zagadnienia ustawodawstwa polskiego i Unii Europejskiej, dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego żywności; charakterystykę... Pełen opis produktu 'Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności' »

    Książka adresowana do studentów uczelni rolniczych i technicznych, kadry inżynieryjno-technicznej przemysłu spożywczego, służb nadzoru jakościowego oraz do przedsiębiorców. W książce przedstawiono m.in..: czynniki wpływające na jakość żywności; wybrane zagadnienia ustawodawstwa polskiego i Unii Europejskiej, dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego żywności; charakterystykę systemów związanych z jakością; zastosowanie standardowego oprogramowania komputerowego w zarządzaniu jakością.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności

  • [Wolters Kluwer]

    Kategoria: Rolnictwo. Gospodarstwo rolne. LeśnictwoWysyłka: od ręki

    Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.Uwzględniono... Pełen opis produktu 'Bezpieczeństwo żywności i żywienia Komentarz' »

    Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące:? wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów,? wymogów bezpieczeństwa żywności,? rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych,? znakowania żywności,? przebiegu urzędowej kontroli żywności,? odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literaturą przedmiotu.Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego ? producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochroną praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.Stan prawny na 31 grudnia 2012 roku.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Bezpieczeństwo żywności i żywienia Komentarz

  • [PWN Wydawnictwo Naukowe]

    Kategoria: Szkoły policealne. Szkoły wyższeWysyłka: od ręki

    Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z... Pełen opis produktu 'Bezpieczeństwo i jakość żywności' »

    Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej.W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.?Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy, ale również pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności.?Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Bezpieczeństwo i jakość żywności

  • [WIEDZA I PRAKTYKA]

    Kategoria: / Ebooki / Prawo Książki dla praktyków

    Tytuł Wytyczne dotyczące zarządzania i komunikacji podczas incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności Autor Praca Zbiorowa Język polski Wydawnictwo Wiedza i Praktyka ISBN 978-8... Pełen opis produktu 'Wytyczne dotyczące zarządzania i komunikacji podczas incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności' »

    Tytuł Wytyczne dotyczące zarządzania i komunikacji podczas incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności Autor Praca Zbiorowa Język polski Wydawnictwo Wiedza i Praktyka ISBN 978-83-269-9647-4 Rok
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Wytyczne dotyczące zarządzania i komunikacji podczas incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności

  • [Uniwersytet Morski]

    Kategoria: / Ebooki / Biologia Przyroda

    Tytuł Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności Autor Izabela Steinka Wydawnictwo Uniwersytet Morski ISBN 978-83-7421-378-3 Rok wydania 2022 Uniwersytet Morski w Gdyni Wydanie... Pełen opis produktu 'Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności' »

    Tytuł Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności Autor Izabela Steinka Wydawnictwo Uniwersytet Morski ISBN 978-83-7421-378-3 Rok wydania 2022 Uniwersytet Morski w Gdyni Wydanie 1 Liczba
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Gronkowce jako wskaźniki bezpieczeństwa konsumentów żywności

  • [FNCE]

    Kategoria: / Ebooki / Zdrowie Uroda

    Tytuł Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.1. Język polski Wydawnictwo FNCE ISBN 978-83-65096-29-6 Seria Bezpieczeństwo zdrowotne Rok wydania 2015 Wydanie... Pełen opis produktu 'Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.1.' »

    Tytuł Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.1. Język polski Wydawnictwo FNCE ISBN 978-83-65096-29-6 Seria Bezpieczeństwo zdrowotne Rok wydania 2015 Wydanie 1 Liczba
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.1.

  • [FNCE]

    Kategoria: / Ebooki / Zdrowie Uroda

    Tytuł Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.2 Język polski Wydawnictwo FNCE ISBN 978-83-65096-30-2 Seria Bezpieczeństwo zdrowotne Rok wydania 2015 Wydanie... Pełen opis produktu 'Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.2' »

    Tytuł Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.2 Język polski Wydawnictwo FNCE ISBN 978-83-65096-30-2 Seria Bezpieczeństwo zdrowotne Rok wydania 2015 Wydanie 1 Liczba
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Bezpieczeństwo żywności i w żywieniu – szanse i zagrożenia t.2

  • [Wolters Kluwer Polska SA]

    Kategoria: / Ebooki / Prawo Książki dla praktyków

    Tytuł Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz Autorzy Andrzej Balicki, Paweł Wojciechowski, Daniel Szostek, Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Maciej Syska, Filip Opoka Język polsk... Pełen opis produktu 'Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz' »

    Tytuł Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz Autorzy Andrzej Balicki, Paweł Wojciechowski, Daniel Szostek, Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Maciej Syska, Filip Opoka Język polski Wydawnictwo Wolters Kluwer
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz

  • [Wolters Kluwer Polska SA]

    Kategoria: / Ebooki / Prawo Książki dla praktyków

    Tytuł Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz Autorzy Andrzej Balicki, Paweł Wojciechowski, Daniel Szostek, Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Maciej Syska, Filip Opoka Język polsk... Pełen opis produktu 'Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz' »

    Tytuł Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz Autorzy Andrzej Balicki, Paweł Wojciechowski, Daniel Szostek, Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Maciej Syska, Filip Opoka Język polski Wydawnictwo Wolters Kluwer
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz

  • [WYDAWCA]

    Kategoria: Podręczniki, artykuły szkolneWysyłka: do 7 dni

    ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI KRAJEWSKA  Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej... Pełen opis produktu 'ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI KRAJEWSKA' »

    ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI KRAJEWSKA  Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami prawa unijnego i krajowego. W ostatnim dziesięcioleciu wiele się zmieniło w tym względzie, począwszy od opublikowania dyrektywy 93/43/EEC w czerwcu 1993 r. do opublikowania ,,pakietu rozporządzeń higienicznych" w kwietniu 2004 r. i opublikowania norm ISO serii 22000. Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; podstawy ustawodawstwa żywnościowego; dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; system HACCP; metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów. Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego. Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce. Autorzy publikacji są wybitnymi specjalistami - zarówno w sferze naukowo-badawczej, jak i w praktyce gospodarczej, gdzie prowadzą szkolenia i udzielają konsultacji podczas wdrażania systemu HACCP.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI KRAJEWSKA

  • [PWN]

    Kategoria: Medycyna>Dietetyka, żywienie>Technologia żywnościWysyłka: do 3 dni

    Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z... Pełen opis produktu 'Bezpieczeństwo i jakość żywności' »

    Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej.W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.„Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy, ale również pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności.”Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński...
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Bezpieczeństwo i jakość żywności

  • [WSEiA w Bytomiu]

    Kategoria: Książki/Prawo i administracja
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o PRAWNO-ADMINISTRACYJNE I FINANSOWE ASPEKTY BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA Mirosław Czapka, Alicja Jochymczyk

  • [Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu]

    Kategoria: Dieta/ŻywienieWysyłka: od ręki

    Autorzy książki postanowili przybliżyć Czytelnikowi w możliwie przystępny sposób najważniejsze zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i żywienia. W pierwszej jej części wyjaśniono... Pełen opis produktu 'Bezpieczeństwo żywności i żywienia' »

    Autorzy książki postanowili przybliżyć Czytelnikowi w możliwie przystępny sposób najważniejsze zagadnienia związane z bezpieczeństwem żywności i żywienia. W pierwszej jej części wyjaśniono podstawowe pojęcia i klasyfikację zagrożeń zdrowotnych związanych z żywnością i żywieniem, omówiono czynniki biologiczne, chemiczne i fizyczne mogące stanowić takie zagrożenia, a także przedstawiono sposoby zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym oraz instytucjonalne możliwości przeciwdziałania im. Kolejne rozdziały poświęcono bezpieczeństwu żywienia, zwracając szczególną uwagę na zagrożenia związane z niezbilansowaniem diety, indywidualną nadwrażliwością na niektóre pokarmy oraz żywnością genetycznie modyfikowaną, która jest dzisiaj przedmiotem wielu kontrowersji. Książkę zamyka omówienie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w przemyśle spożywczym i zakładach gastronomicznych oraz prawnych i instytucjonalnych instrumentów ochrony zdrowia konsumentów żywności. Autorzy: Jan Gawęcki, Zbigniew Krejpcio (red.) Format: 17.5x23.5cm Objętość: 149 Oprawa: Miękka Rok wydania: 2014 Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Bezpieczeństwo żywności i żywienia

  • [Wolters Kluwer S.A.]

    Kategoria: inne

    Zobacz wiecej informacji o ksiazce Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz 2013 w specjalistycznym sklepie internetowym Ksiegarnia-Wrzeszcz.pl. Pełen opis produktu 'Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz 2013' »

    Zobacz wiecej informacji o ksiazce Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz 2013 w specjalistycznym sklepie internetowym Ksiegarnia-Wrzeszcz.pl.
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz 2013

  • [c.h. beck]

    Kategoria: Poradniki>Wydawnictwa prawnicze>Komentarze i opracowania prawneWysyłka: od ręki

    Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa... Pełen opis produktu 'Zarządzanie bezpieczeństwem żywności' »

    Bezpieczeństwo żywności jest dla współczesnego konsumenta najważniejszą cechą, której oczekuje od nabywanej i konsumowanej żywności. Sfera zapewnienia tego bezpieczeństwa jest obecnie ściśle regulowana normami prawa unijnego i krajowego. W ostatnim dziesięcioleciu wiele się zmieniło w tym względzie, począwszy od opublikowania dyrektywy 93/43/EEC w czerwcu 1993 r. do opublikowania „pakietu rozporządzeń higienicznych” w kwietniu 2004 r. i opublikowania norm ISO serii 22000.Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: * podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; * podstawy ustawodawstwa żywnościowego; * dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; * system HACCP; * metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów....
    Ranking sklepy24.pl : 0

    Więcej o Zarządzanie bezpieczeństwem żywności


ksiazkitanie.pl

Czasopisma, książki, filmy dvd
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 20.09.2016
wydawca, wydawnictwo literackie, znak, zysk i s-ka, media rodzina, egmont komiksy, prószyński media, wielka litera, muza, czarne
Produkty w ofercie: 86097
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Kumiko.pl

Książki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 12.10.2009
wydawnictwo naukowe pwn, cambridge university press, olesiejuk, zielona sowa, helion, egmont, pzwl, clementoni, wydawnictwo uniwersytetu warszawskiego, trefl
Produkty w ofercie: 78500
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Godi.pl

Książki dla dzieci oraz naukowe i kulinarne.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 14.05.2005
wydawnictwo naukowe pwn, lexisnexis, umcs, harmonia, wydawnictwo szkolne pwn, w.a.b., adam marszałek wydawnictwo, egmont, skrzat, muza
Produkty w ofercie: 50822
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 125
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 2

Prolibri.pl

Książki i audiobooki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 27.05.2011
wydawnictwo naukowe pwn, wolters kluwer, cambridge university press, olesiejuk, helion, zielona sowa, egmont, umcs, zysk i s-ka, pzwl
Produkty w ofercie: 91751
Promocje: 90639
Wysyłka do 3 dni: 91750
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

ksiegarnia-marki.pl

Książki, artykuły szkolne, gry i zabawki
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 19.02.2018
egmont, olesiejuk sp. z o.o., novae res, znak, revell, adam marszałek, helion, leantoys, prószyński i s-ka, wsip
Produkty w ofercie: 70000
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 70000
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Selkar.pl

Literatura popluarnonaukowa oraz książki wielogatunkowe.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 06.03.2007
pwn wydawnictwo naukowe, egmont, helion, Świat książki, wolters kluwer polska, albatros, c.h. beck, bellona, w.a.b., olesiejuk sp. z o.o.
Produkty w ofercie: 74490
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 72862
Opinie pozytywne: 5
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 1

InBook.pl

Książki , płyty CD, DVD, multimedia, zegarki, zabawki
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 19.04.2008
Produkty w ofercie: 163450
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 163450
Opinie pozytywne: 9
Opinie neutralne: 1
Opinie negatywne: 6

LiberMed.pl

Księgarnia medyczna i weterynaryjna.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 15.12.2018
pzwl, edra urban & partner, medipage, wydawnictwo naukowe pwn, difin, medpharm, wydawnictwo uniwersytetu jagiellońskiego, medical education, czelej, medical tribune
Produkty w ofercie: 4210
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 4210
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Booknet.net.pl

Książki oraz podręczniki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 09.03.2011
pwn wydawnictwo naukowe, wydawnictwo olesiejuk, egmont, helion, c.h. beck, cambridge university press, wsip wydawnictwo szkolne i pedagogiczne, zielona sowa, bellona, wolters kluwer
Produkty w ofercie: 329777
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 329777
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Hatteria.pl

Książki, płyty CD, pocztówki oraz koperty.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 13.07.2011
pozostałe, pwm-polskie wydawnictwo muzyczne, nomos-zakład wydawniczy, piw-państwowy instytut wydawniczy, wl-wydawnictwo literackie, czytelnik, gamma, taiwpn universitas, kaw-krajowa agencja wydawnicza, iskry
Produkty w ofercie: 5972
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Madbooks.pl

Książki i komiksy oraz podręczniki.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 15.04.2009
wydawnictwo naukowe pwn, helion, wolters kluwer, olesiejuk, c.h. beck, zielona sowa, prószyński media, egmont, wam, difin
Produkty w ofercie: 83659
Promocje: 48532
Wysyłka do 3 dni: 83659
Opinie pozytywne: 4
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Ksiegarnia-wrzeszcz.pl

Książki z dziedziny ekonomiczno-prawniczej.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 04.04.2011
wolters kluwer s.a., c.h. beck, lexisnexis, oddk, difin, sigma, stowarzyszenie księgowych w pols, unimex, forum doradców podatkowych, presscom
Produkty w ofercie: 1500
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Wieszcz.pl

Książki nowe oraz używane.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 04.05.2011
warszawa, czytelnik warszawa, wolters kluwer polska sa, storybox, harlequin, piw warszawa, wydawnictwo naukowe pwn, wydawnictwo e-bookowo, armoryka, novae res
Produkty w ofercie: 137488
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: b/d
Opinie pozytywne: 8
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Bonusmedia

Książki, audiobooki, filmy oraz nagrania muzyczne.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 17.01.2013
wydawnictwo naukowe pwn, wolters kluwer, helion, c.h. beck, bellona, zysk i s-ka, egmont, lexisnexis, literackie, rebis
Produkty w ofercie: 51304
Promocje: b/d
Wysyłka do 3 dni: 51299
Opinie pozytywne: 0
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0

Sportowo-Medyczna.pl

Podręczniki akademickie i naukowe.
Sklepy24.pl - przewodnik kupujących online Sklep wpisany: 05.01.2007
wydawnictwo lekarskie pzwl, edra urban & partner, harmonia, vital, medipage, impuls, pwn, medpharm polska, difin, uniwersytet jagielloński
Produkty w ofercie: 5018
Promocje: 105
Wysyłka do 3 dni: 5017
Opinie pozytywne: 1
Opinie neutralne: 0
Opinie negatywne: 0