[Czarne]
Kategoria: Literatura / Wspomnienia
przepisach towarzyszących kolejnym opowieściom."Język
baklawy" to zaproszenie, aby usiąść przy stole wraz z
rodziną Diany, dzieląc z nimi ten niezwykły czas wspólnych
posiłków. Czy to nie zabawne,...
Pełen opis produktu 'Język baklawy. Wspomnienia' »
Lekko i zabawnie opisane wspomnienia Diany Abu-Jaber z
amerykańsko-jordańskiego dzieciństwa przeplatają się ze
słodko-gorzkimi opowieściami o szukaniu własnego miejsca i
rozdarciu między dwoma światami. Amerykański sen o sukcesie ma
obiecujący smak lodów waniliowych w czekoladowej skorupce, ale też
mdły posmak koktajli mlecznych. Natomiast Jordania to kraj
tajemnicy, prostego życia, nowych zapachów, wyrazistszych smaków i
niekończących się przyjęć. Tu wszystko jest inne, być może bardziej
prawdziwe, ale okazuje się, że powrót nie jest prosty, nawet dla
tęskniącego za bliskimi i rodzimą ziemią ojca Diany. Po każdym
pobycie w ojczyźnie z rozgoryczeniem wraca do Ameryki i gotuje,
żeby pamiętać, ale im więcej gotuje, tym bardziej zapomina. Smaki
tej kuchni wspomnień autorka przybliża w licznych przepisach
towarzyszących kolejnym opowieściom."Język baklawy" to zaproszenie,
aby usiąść przy stole wraz z rodziną Diany, dzieląc z nimi ten
niezwykły czas wspólnych posiłków. Czy to nie zabawne, że w
powieściach nie ma prawie nic o jedzeniu? - pyta w pewnym momencie
bohaterka książki. - Na przykład w "Powrocie do Howards End" zawsze
rozmawiają o domach i pieniądzach, ale można by pomyśleć, że wtedy
ludzie w ogóle nic nie jedli. Tą bohaterką jest sama autorka -
Diana Abu-Jaber. W jej własnej książce jest mnóstwo o jedzeniu. O
smakach i zapachach pisze z taką samą pieczołowitością i fantazją
jak o uczuciach. Dowiadujemy się jak zrobić kibbeh, którym ojciec
Diany poczęstował jej pierwszego amerykańskiego adoratora, zanim
wyrzucił go za drzwi (Kibbeh dla kowboja), jak przyrządzić baklawę
podaną przez jordańską ciotkę autorki w czasie ważnej narady
rodzinnej (Poetyczna baklawa kiedy trzeba kogoś uwieść) i jak
ugotować bób dla mężczyzny, na którego czekało się całe życie (Ful
dla ukochanego). Jednak nie tylko przepisy warto zapamiętać z
książki Abu-Jaber. "To wzruszająca i wyjątkowo zabawna opowieść o
dzieciństwie, rodzinie i życiu na styku dwóch kompletnie różnych
kultur (i dwóch różnych kuchni)" - Ludwika Włodek "W "Języku
baklawy" Diana Abu-Jaber opowiada czytelnikom historie zasłyszane w
dzieciństwie od ojca. Z pozoru dotyczą spraw tak przyziemnych, jak
gotowanie i jedzenie, ale tak naprawdę mówią o pięknie, przyjaźni,
miłości i więzach rodzinnych. To tymi wartościami autorka
przepełnia swe ciepłe, zabawne i wciągające wspomnienia (dodatkowo
opatrzone z przepisami!), podążając za swą nomadyczną rodziną z
Nowego Jorku do Jordanii i z powrotem" - Elle "Czarująca książka.
Piękne wspomnienia o domu rodzinnym, przepysznym jedzeniu i trudnym
życiu emigranta" - The Oprah Magazine