[Jedność]
Kategoria: Zdrowie i urodaWysyłka: od ręki
Spacer po łąkach, polach czy ogrodach jest spotkaniem z darami
natury, które często dobrze smakują i rozsiewają piękną woń.
Rosnące tam zioła i aromatyczne rośliny, jak babka lancetowata,
mięta pieprzowa,...
Pełen opis produktu 'Aromaty i smaki z pól i łąk' »
Spacer po łąkach, polach czy ogrodach jest spotkaniem z darami
natury, które często dobrze smakują i rozsiewają piękną woń.
Rosnące tam zioła i aromatyczne rośliny, jak babka lancetowata,
mięta pieprzowa, koper, ogórecznik, melisa, pokrzywa, bazylia,
cząber, roszpunka, nagietek, wrotycz, czy fiołek wonny są bardzo
cenne ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze i
lecznicze. Znała je kuchnia i medycyna ludowa, przekazując tę
wiedzę z pokolenia na pokolenie. Także współcześnie, przebadane
przez naukowców, stanowią ważne urozmaicenie zdrowej diety i cieszą
się niesłabnącym zainteresowaniem konsumentów.
Ta praktyczna książka to rodzaj przewodnika po ziołach oraz
krzewach owocowych typu czarny bez, malina, tarnina, jeżyna, morwa,
dzika róża, pochodzących z naturalnych stanowisk. Czytelnik
znajdzie tu kartę botaniczną każdej z 78 roślin zwięźle opisanych i
przedstawionych na zdjęciach i rysunkach z danymi, do jakiej
rodziny należy, gdzie najczęściej występuje oraz kiedy należy ją
zbierać. Ponadto z informacją o jej właściwościach leczniczych i
wykorzystaniu w kuchni. Zebrano tu aż 120 prostych przepisów na
rozmaite potrawy z dzikich roślin i owoców: zupy i kremy,
zapiekanki i tarty, pizze i risotta, pierożki, gołąbki, omlety,
placuszki, pulpety i różne ciasta, nie mówiąc już o sałatkach,
dżemach bądź sosach, nalewkach i grappach. Wszystkie zdrowe i
smaczne, wzbogacające nasz codzienny jadłospis. Szukanie polnych
ziół na te prawdziwie ekologiczne dania to w dodatku wspaniała
okazja do kontaktu z nieskażoną przyrodą i czystym powietrzem,
pozytywnie wpływającym na dobrostan każdego z nas.