[SOLGAR]
Kategoria: Suplementy DietyWysyłka: od ręki
SOLGAR BCAA Plus - Aminokwasy 50 kapsułek Kapsułki
roślinne 50 sztuk Suplement diety Aminokwasy o
rozgałęzionych łańcuchach: leucyna, izoleucyna i walina. Produkt
nie zawiera: cukru,...
Pełen opis produktu 'SOLGAR BCAA Plus - Aminokwasy 50 kapsułek' »
SOLGAR BCAA Plus - Aminokwasy 50 kapsułek Kapsułki
roślinne 50 sztuk
Suplement
diety
Aminokwasy o
rozgałęzionych łańcuchach: leucyna, izoleucyna i walina.
Produkt nie
zawiera: cukru, sodu, skrobi
Bezglutenowy, Bezmleczny, Koszerny, Wegański, Wegetariański CAA –
ang. Branched Chain Amino Acid – to aminokwasy o rozgałęzionych
łańcuchach. Należą do nich leucyna, izoleucyna i walina. Tak jak
wszystkie niezbędne aminokwasy również i one muszą być przyjmowane
razem z pożywieniem.
NAPRAWA MIĘŚNIAminokwasy o rozgałęzionych
łańcuchach są istotnym składnikiem biorącym udział w odbudowie
tkanki mięśniowej po wysiłku fizycznym.*
SZYBSZE ODZYSKIWANIE SIŁ PO
WYSIŁKUAminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach mogą być
wykorzystywane jako alternatywne źródło energii w przypadku
wyczerpania glikogenu w mięśniach. Z tego względu suplementacja
może przyczynić się do ograniczenia utraty tych aminokwasów z
mięśni.**
* J Int Soc Sports Nutr. 2017; 14: 30.
** J Nutr. 2006 Jan;136(1 Suppl):269S-73S.
Składniki: Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki)
zawiera: L-Leucyna (w wolnej postaci) – 540 mg
L-Izoleucyna (w wolnej postaci) – 360 mg
L-Walina (w wolnej postaci) – 300 mg
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 20 mg
(1429% RWS*) *RWS – Referencyjnych Wartości Spożycia Składniki:
L-Leucyna, L-Izoleucyna, L-Walina, substancja glazurująca:
hydroskypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole
magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, Witamina B6
(chlorowodorek pirydoksyny), substancja wypełniająca: celuloza,
substancja przeciwzbrylająca: (roślinne) kwasy tłuszczowe. SPOSÓB
UŻYCIA Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe
jedna (1) kapsułka 2 razy dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami
lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do
spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem
zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży, matki karmiące i osoby
zażywające leki lub chore, powinny przed zażyciem preparatu
skonsultować się z lekarzem. Nie używać innych produktów
zawierających witaminę B6. BADANIA NAUKOWE: Procesy
przekształcania energii odbywają się dzięki silnie zintegrowanej
sieci reakcji chemicznych zwanej metabolizmem
Metabolizm dzieli się na katabolizm – czyli reakcje, które są
wykorzystywane do uzyskania energii oraz anabolizm – czyli reakcje
wykorzystujące tę energię do biosyntezy1 . BCAA posiadają
największy potencjał metaboliczny do wykorzystania energii
w mięśniach.
• Gdy ćwiczymy, organizm wykorzystuje BCAA jako energię, a leucyna
jest jednym z głównych źródeł zapewniających ją w czasie trenigu.
Katabolizm BCAA w mięśniach szkieletowych jest regulowany przez
kompleks α-rozgałęzionej dehydrogenazy ketonowej (BCKDH), który
zlokalizowany jest na drugim etapie szklaku katabolicznego BCAA3.
Ćwiczenia aktywizują BCKDH, co skutkuje zwiększonym katabolizmem
BCAA
• Badania na mięśniach w spoczynku wykazały, że aminokwasy
o rozgałęzionych łańcuchach (BCAA, czyli L-leucyna,
L-izoleucyna i L-walina) wykazują anaboliczny wpływ na metabolizm
białek poprzez zwiększenie tempa ich syntezy i/lub zmniejszenie
niszczenia białek4. Stwierdzono także, że przyjmowanie mieszanki
aminokwasów po serii ćwiczeń oporowych stymuluje tempo syntezy
białek w ludzkich mięśniach i prowadzi do dodatniego bilansu białek
– to znaczy, że tempo syntezy białek jest większe niż tempo ich
rozpadu. Efekt ten może być spowodowany działaniem stymulującym
pojedynczego aminokwasu lub grupy aminokwasów (BCAA, a zwłaszcza
leucyny), a nie po prostu zwiększoną dostępnością aminokwasów
w mięśniach. Badacze wskazują, że dodanie leucyny do
hydrolizatu białka może prowadzić do większej stymulacji syntezy
białka niż przyjmowanie hydrolizatu bez tego aminokwasu po serii
ćwiczeń oporowych. Spożycie BCAA bezpośrednio po wysiłku
wytrzymałościowym stymuluje syntezę białek w okresie
regeneracji4.
• By zapobiec zmęczeniu u sportowców, możliwe są dwa rozwiązania
z wykorzystaniem BCAA2. Po pierwsze, utrata ATP (jednostek
biorących udział w wewnątrzkomórkowym transporcie energii) lub
energii komórkowej następuje wraz z utratą zmagazynowanej glukozy w
postaci glikogenu. Tkanka mięśniowa może utleniać leucynę by
uzyskać energię, przekształcić ją w glutaminę lub alaninę w celu
jej pozyskania bądź przekształcić te aminokwasy w glukozę.
Natomiast izoleucyna i walina mogą zostać przekształcone w
składniki cyklu Krebsa w celu pozyskania energii, co skutkuje tym,
że każdy z aminokwasów BCAA będzie cennym źródłem energii
mięśniowej2. Natomiast drugie podejście obejmuje zdolność BCAA do
zmniejszenia uczucia zmęczenia w ośrodkowym układzie nerwowym
poprzez zahamowanie zdolności do wchłaniania tryptofanu w mózgu.
Powoduje to tym samym obniżenie poziomu serotoniny w mózgu
odpowiadającej za uczucie senności i zmęczenia.
• Większość badań sugeruje sugeruje spożywanie 7-12 g BCAA w
roztworach węglowodanowych.
INFORMACJA ALERGICZNA Produkt
bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży,
sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów,
barwników, substancji słodzących.