[AMARELLO]
Kategoria: Nasiona, Ziarna i Strączkowe > ekspandowane, mielone, z dodatk.Wysyłka: do 7 dni
Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa amarantos co oznacza „ten
który nie więdnie”. Amarantus (szarłat wyniosły) był już
uprawiany przez starożytnych Indian Azteckich już 8000 lat temu,
wyst...
Pełen opis produktu 'AMARANTUS Z MIODEM BIO 160 g - AMARELLO' »
Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa amarantos co oznacza „ten
który nie więdnie”. Amarantus (szarłat wyniosły) był już uprawiany
przez starożytnych Indian Azteckich już 8000 lat temu, występuje do
nadal w miejscowych uprawach w Peru. Starożytnej historii
amarantusa można doszukiwać się w Meksyku i półwyspie Jukatan. Dziś
jest uprawiany głównie w Afryce, Indiach, Chinach, Rosji i w całej
Ameryce Południowej, pojawia się też w uprawach w Ameryce
Północnej. Jego największą zaletą jest to, że jest produktem
bezglutenowym. Amarantus ekspandowany (popping) nie wymaga
gotowania, nadaje się bezpośrednio do jedzenia. Jest często używany
jako dodatek do Muesli lub jako posypka do deserów. W swoim
składzie zawiera wiele minerałów jak wapń, żelazo, magnez, potas,
fosfor i więcej karotenoidów, więcej niż większość warzyw. Jest też
cennym źródłem białka roślinnego, ma go więcej niż owies i ryż,
zawiera takie białka jak albumin i globulin, które to w porównaniu
z prolaminą która zawiera pszenica, są bardziej rozpuszczalne i
przyswajalne. Amarantus jest też wspaniałym źródłem lizyny. W swoim
składzie zawiera także od 6% do 10% nienasyconych kwasów
tłuszczowych, w tym kwas linolowy, wymagany dla optymalnego
odżywiania. Jako jedno z nielicznych ziaren zawiera też sporą dawkę
witaminy C, oraz rutynę jak i peptydy które mają zdolność obniżenia
ciśnienia i zapobiegają występowaniu raka. Jest zalecany przy
chorobach układu krążenia. Użyty miód dodatkowo oprócz
osłody ma bardzo silne własności uodparniające i
bakteriobójcze, znane ludziom od ponad 4000 lat. Był stosowany w
antycznych cywilizacjach Greków, Egipcjan, i Rzymian w leczeniu ran
skórnych i wrzodów żołądka. Współczesna medycyna pomijała jego
niezwykłe właściwości, ale obecnie można zaobserwować powrót do
apiterapii. Miód posiada bardzo dobre własności konserwujące
żywność, ponieważ w swoim składzie zawiera taki substancje jak
α-tokoferol, kwas askorbinowy, flawonoidy i inne fenole oraz enzymy
(między innymi oksydaza glukozy, katalaza i peroksydaza).
Składniki: ekspandowane nasiona amarantusa*,
syrop buraczany*, miód*. * składniki pochodzące z upraw
ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL-EKO-04.
Wartość odżywcza w 100 g (lub w 100 ml): Wartość
energetyczna 1715kJ / 407 kcal Tłuszcz: 6,2 g; w tym
kwasy nasycone: 2,6 g; Węglowodany: 67 g; w tym
cukry: 15 g; Błonnik: 10g; Białko: 15 g; Sól: 0,06 g