[OSB]
Kategoria: PoradnikiWysyłka: od ręki
Książka ?Alkohole w Polsce i na świecie ? przewodnik
barmana? autorstwa Macieja Zarzeckiego (założyciel Ogólnopolskiej
Szkoły Barmanów) i Łukasza Zarzeckiego (trener w Ogólnopolskiej
Szkole B...
Pełen opis produktu 'Alkohole w Polsce i na świecie. Przewodnik barmana' »
Książka ?Alkohole w Polsce i na świecie ? przewodnik barmana?
autorstwa Macieja Zarzeckiego (założyciel Ogólnopolskiej Szkoły
Barmanów) i Łukasza Zarzeckiego (trener w Ogólnopolskiej Szkole
Barmanów) to ekskluzywnie wydana, bogato ilustrowana,
360-stronicowa publikacja. Zawiera 310 ilustracji obrazujących
opisywane alkohole (zdjęcia butelek, destylarni, magazynów
leżakowych, aparatury destylacyjnej, poszczególnych etapów
produkcji, koktajli, zdjęcia historyczne, mapki ilustrujące regiony
produkcji i wiele innych).To jedyna na polskim rynku tak
kompleksowa publikacja przedstawiają świat mocnych alkoholi, takich
jak: wódka, wódki gatunkowe, gin, whisky (Szkocja, Irlandia, Stany
Zjednoczone, Kanada, Japonia), brandy, koniak, armaniak, calvados,
brandy de Jerez, likiery (dokładny opis ponad 50 marek!), tequila,
mezcal, sotol i inne. Autorzy skupili się na ukazaniu w/w alkoholi
przede wszystkim przez pryzmat polskiego rynku, opisanych jest
jednak również wiele marek, które choć w Polsce nie są powszechne,
to nie sposób ich pominąć ze względu na znaczenie na świecie i
rolę, jaką odgrywają w klasycznej miksologii. Jeden z rozdziałów
został poświęcony niszowym, regionalnym polskim producentom, którzy
tworzą doskonałe, unikatowe alkohole, nawiązujące do niezwykle
bogatej tradycji polskiego gorzelnictwa. Poza napojami
spirytusowymi obszerne rozdziały dotyczą także piwa, wermutów i
klasycznych koktajl.Autorzy nawiązali współpracę ze specjalistami z
kilku dziedzin. Rozdział zatytułowany ?Historia i technologia
napojów alkoholowych? napisała dr hab. Edyta Lipińska z Zakładu
Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności w SGGW w Warszawie. Wermuty
opisuje Michał Bardel, redaktor naczelny magazynu ?Czas Wina?,
autor licznych publikacji z zakresu wiedzy o winie. Autorem
rozdziału o piwie jest Maciej Chołdrych, założyciel firmy
Piwoznawcy, konsultant branży piwowarskiej i wybitny popularyzator
wiedzy o piwie w Polsce. Ostatni rozdział o historii kultowych
napojów mieszanych napisali Rafał Ciesielski i Jacek Wojdyło z
BarMagazyn.pl.