[Vital]
Kategoria: DietaWysyłka: od ręki
Alergie pokarmowe we współczesnym świecie to już epidemia?
Alergie pokarmowe obok nowotworów, chorób układów
oddechowego i krążenia zaliczane są dziś do najczęściej
występujących cho...
Pełen opis produktu 'Alergie i nietolernacje pokarmowe' »
Alergie pokarmowe we współczesnym świecie to już
epidemia?
Alergie pokarmowe obok nowotworów, chorób układów oddechowego i
krążenia zaliczane są dziś do najczęściej występujących chorób
cywilizacyjnych. Ponieważ mówi się nawet o epidemii alergii
pokarmowych. Czym właściwie są? Mówiąc najprościej, alergia to
przesadna reakcja układu odpornościowego na obcą substancję, która
powinna w normalnych okolicznościach być dobrze tolerowana. Reakcje
alergiczne mogą obejmować szereg objawów. Począwszy od lekkiego
swędzenia w jamie ustnej, a skończywszy na szybko postępującej,
ogólnoustrojowej i zagrażającej życiu reakcji zwanej anafilaksją.
Eksperci szacują się, że alergia pokarmowa występuje u 4-8% dzieci
i 2-4% osób dorosłych na świecie. Jaka jest przyczyna alergii
pokarmowych? Oprócz czynników genetycznych, na rozwój alergii
wpływają również czynniki środowiskowe, przede wszystkim: styl
życia, stres, chemiczne dodatki w żywności, zanieczyszczenie
środowiska. I to one są najczęstszą przyczyną nieprawidłowych
reakcji immunologicznych u osób dorosłych.
Oto najbardziej powszechne alergeny pokarmowe. Z pewnością
zaliczamy do nich:
orzeszki ziemne i orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe,
orzechy nerkowca, pistacje, orzechy włoskie, orzechy pekan,
brazylijskie i makadamia),
mleko,
jaja,
soja,
pszenica,
ryby,
skorupiaki,
nasiona.
Alternatywa dla diet eliminacyjnych, leków, wyrzeczeń i strachu
przed alergenami
Marzysz o tym, by latem móc cieszyć się smakiem i aromatem
truskawek? Masz dość swędzących wysypek po zjedzeniu kilku
orzeszków? Okazjonalne wypicie kawy z mlekiem powoduje męczącą
biegunkę? Jeśli Ty również cierpisz z powodu alergii pokarmowej, ta
książka jest dla Ciebie! Dzięki wieloletniemu doświadczeniu i
wiedzy, którą dzieli się z Tobą Autorka, będziesz mógł
przezwyciężyć alergie pokarmowe. Bez diety eliminacyjnej, leków,
wyrzeczeń i strachu przed alergenami! Ponieważ doktor Sakina
Shikari Bajowala ma dla Ciebie alternatywę. W książce prezentuje
bezpieczny i skuteczny, potwierdzony naukowymi badaniami, sposób na
pozbycie się alergii i nietolerancji pokarmowych na różne pokarmy i
produkty spożywcze. To zyskująca popularność immunoterapia
podjęzykowa (SLIT) i doustna (OIT). Metoda polega na zjadaniu lub
podawaniu pacjentowi podjęzykowo stopniowo zwiększanej ilości
alergenu pokarmowego lub jego ekstraktu w postaci kropelek, aż
pacjent będzie w stanie spożyć pełną dawkę bez reakcji alergicznej.
A co za tym idzie pozbyć się stanu zapalnego i wrócić do
zdrowia!
Kompendium wiedzy o odczulaniu doustnym i podjęzykowym
Autorka poprowadzi Cię krok po kroku przez każdy etap immunoterapii
doustnej i podjęzykowej. Wyjaśni, na czym polega ten proces i kto
może skorzystać z tej metody. Ważnym aspektem jest też to, że w
książce opisuje również, jak wygląda pierwsza wizyta w gabinecie
lekarskim jeszcze przed rozpoczęciem odczulania, czego możesz na
niej oczekiwać i jakie badania wykonać. Lekarka podkreśla, jak
ważne jest opracowanie indywidualnego planu leczenia. Dzięki jej
wskazówkom, będziesz wiedział, jak bezpiecznie stosować nowatorskie
odczulanie w przypadku alergii pokarmowych. Autorka podpowie Ci
także, jak zadbać o swój mikrobiom w jelitach, który z pewnością
jest bardzo ważny w procesie pozbywania się stanu zapalnego. Dr
Sakina Shikari Bajowala oddaje w Twoje ręce kompendium wiedzy o
odczulaniu doustnym i podjęzykowym.
Pożegnaj alergie pokarmowe na zawsze!