[ALCE NERO włoska żywność ekologiczna]
Kategoria: Żywność ekologiczna > Herbata, Kawa i KakaoWysyłka: do 3 dni
Ekologiczna Kawa mielona 100% Arabica Moka
FairTrade BIO 250 g Alce Nero Mieszanka mokka Alce Nero Fairtrade
jest produkowana wyłącznie z kawy Arabica uprawianej na
wysokości...
Pełen opis produktu 'Kawa mielona 100% Arabica Moka FT BIO 250 g Alce Nero' »
Ekologiczna Kawa mielona 100% Arabica Moka FairTrade BIO
250 g Alce Nero Mieszanka mokka Alce Nero Fairtrade jest
produkowana wyłącznie z kawy Arabica uprawianej na wysokości od
1250 do 1800 metrów, w cieniu innych roślin owocowych lub
drzewnych, przez rolników naszych członków Prodecoop w Nikaragui i
Coop Norandino w Peru. Nasi rolnicy są częścią Cooperativas Sin
Fronteras, międzynarodowej organizacji promującej zasady jakości,
zdrowia i zrównoważonego rozwoju, która obecnie obejmuje ponad 14
000 rodzin producentów w Ameryce Łacińskiej. Alce Nero jest
jednym z członków Coop. Sin Fronteras, wraz z Cooperativa
Norandino w Peru, Prodecoop w Nikaragui, które produkują naszą kawę
organiczną i certyfikowaną Fairtrade. Świeżo palona kawa pakowana
jest w atmosferze ochronnej. Opakowanie wyposażone jest w
zawór oszczędzający aromat, który zachowuje tożsamość i siłę
oryginalnego smaku. Lekkie i łatwe do połączenia smaki
tradycyjnego espresso, Arabiki z Peru i Nikaragui wspierają się w
okrągłym smaku z nutami orzechów laskowych i orzechów, dla kawy o
przyjemnym i czystym posmaku. Kawa Arabica pochodzi z Etiopii,
południowo-wschodniego Sudanu i północnej Kenii, a później dotarła
do Jemenu, miejsca, w którym spożywano pierwsze historyczne ślady
napoju już w 1450 roku. Rośliny arabiki, potrzebujące wody
zwłaszcza w fazie pełnej wegetacji, rozwijają się na glebach o
wysokości od 1000 do 2000 metrów: im wyżej rośnie roślina, tym
bardziej poprawiają się właściwości organoleptyczne
ziarna. Roślina jest małym, wiecznie zielonym drzewem o
wysokości do dziesięciu metrów, którego liście są duże (6-12 cm
długości) o ciemnozielonym kolorze. Kwiaty są białe i
pachnące, a owoce zaokrąglone, zwane „wiśniami”. Po dojrzeniu
osiągają czerwony lub purpurowy kolor i zazwyczaj zawierają dwa
ziarna kawy, charakteryzujące się rowkiem „S”. Arabica to kawa
bogata w aromat, bardzo aromatyczna, słodka i lekko kwaśna, ma
niższą zawartość kofeiny niż inne odmiany, takie jak Robusta, która
waha się od 0,8% do 1,5% Wyprodukowano w zakładzie przy Via Francia
20 Modena - Włochy
Składniki:
ekologiczna prażona i mielona kawa arabica* (*certyfikowany
składnik ekologiczny)
Sposób przygotowania:
Do filiżanki wsypać ok. 10 g kawy i zalać wrzącą wodą. Kawa nadaje
się również do zaparzania w ekspresie lub za pomocą filtra.
Zalecane warunki przechowywania Przechowywać w suchym i chłodnym
miejscu. Po otwarciu kawę przechowywać w szczelnym opakowaniu.
Certyfikaty: BIO, FairTrade